EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2012 рекордна за евростредствата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2012 рекордна за евростредствата

mail09:11 | 13.01.2013прегледи 785 коментарикоментари 0


„Европейската комисия беше много коректна към България и в края на годината страната ни е от малкото, на които бяха изплатени абсолютно всички финансови средства." Това каза министър-председателят Бойко Борисов при представянето на годишния напредък по оперативните програми, финансирани чрез Структурните и Кохезионния фонд на ЕС за изминалата 2012 г. Премиерът поздрави министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, експертите от Министерство на финансите и кметовете за усърдната им работа, довела до добрите резултати. „Брюксел нареди страната ни сред държавите в ЕС с най-нисък процент грешки. Това означава, че нашата администрация е много стриктна и строга към изпълнението на проектите и налага тежки корекции. Затова България получава финансиране", отбеляза Борисов. Със задоволство министър-председателят заяви, че административният капацитет във всички министерства, където има оперативни програми, е много голям и затова резултатите са добри. Министър-председателят изрази надежда, че процентът на усвояване на средствата по европейските програми през 2013 г. ще достигне 70%. По думите му, обаче, темповете на работа не трябва да намаляват, дори след провеждането на изборите през тази година.


„2012 година е рекордна по отношение на разплатените средства от ЕС, заяви от своя страна министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. „До края на миналата година България е разплатила 35% от средствата от ЕС. Ако в периода 2007 - 2011 г. имаме обща сума на плащанията от 2,9 млрд. лв., само за 2012 те доближават 2,5 млрд. лв. Това е реално доказателство, че изминалата година е рекордна от гледна точка на плащанията", заяви министър Дончев. По думите му България вече е договорила целия финансов ресурс в размер на 15,7 млрд. лв., като само за изминалата година е била договорена 1/3 от цялата финансова рамка - 5,47 млрд. лв.
„За 2012 г. България не позволи загуба на средства по нито една от оперативните програми и получи възстановяване на всички дължими суми от Комисията", заяви заместник-министърът на финансите Карина Караиванова. Като основна причина за това тя посочи чистите заявки за плащания от сертифициращия орган и качествената система за управление и контрол на национално ниво. „Дори и да има грешки, ние ги откриваме и коригираме тук в България и не чакаме те да ни бъдат посочвани от ЕК. Доверието в българския сертифициращ орган е много високо. Нашата работа се оценява добре от Комисията и поради тази причина заявките ни за плащания бяха изпълнени изцяло още през миналата година", заяви Караиванова.

Томислав Дончев подчерта, че минималната цел на страната до края на 2013 трябва да бъде достигане на обем плащания не по-малък от 65%. Сред останалите предизвикателства за годината той открои подготовката на оперативните програми за следващия програмен период, преговорите за договора за партньорство с ЕК и приемането на Закон за управление на средствата от ЕС, който да гарантира интегриран характер на всички мерки и проекти и устойчивост на системата за управление и контрол на средствата. „Разчитам до средата на тази година да имаме одобрена многогодишна финансова рамка и пълна яснота с какъв ресурс ще можем да оперираме в следващия програмен период. Убеден съм, че системата е достатъчно устойчива и дори саморегулираща се и искрено вярвам, че предстоящите парламентарни избори няма да имат негативен резултат върху нея", заяви Томислав Дончев.
Източник и снимка: Министерски съвет

Графика: Министър по управление на средствата от Европейския съюз


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg