EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2007: Пророчеството се сбъдва!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2007: Пророчеството се сбъдва!

mail08:30 | 09.10.2016прегледи 4079 коментарикоментари 0


Ива Стойкова

Когато през февруари 2007 г., само месец след като България официално бе станала член на така мечтания Европейския съюз, но все още нейните граждани не усещаха какво точно означава това, в Париж, в La Maison de la Radio, се води пророчески разговор. Една българка има невероятния късмет покрай работата си за френското обществено радио, което излъчва в целия свят, а по това време и в София, да има за свой учител и ментор френски журналист, изтънчен анализатор и преди всичко човек. Тогава той споделя в приятелски разговор, че упадъкът на Запада, на който българското момиче така се възхищава, вече е започнал и тя, българката, ще види как съвсем скоро нейният регион ще процъфтява и ще бъде спасението на Европа. Невероятно, нали? Тя, разбира се, не вярва и търси скрита шега в тези думи, при цялото си уважение към стария журналист.

Пишейки тези редове, не без доза носталгия, трябва да призная, че Жак Розенблум бе прав. Почти десет години по-късно той се оказа прав!

В края на 2016 г., недалеч от София, се реализира мащабна инвестиция. Друг французин е избрал Ботевград, за да вложи 3 млн. евро и да изгради индустриален парк. Същевременно дава сигнал, че официалният глас на Франция и ЕС не съвпада с този на бизнеса. Френският съсобственик на производителя на термични принтери, не скрива разочарованието си от собствената си родина по време на официалните слова. И прогнозира: „След мен ще дойдат други“… Компанията е съсредоточила цялото си производство в България, изоставяйки не само Франция и Италия, откъдето е другият собственик, но и далечен Китай. "Никога не съм си представял, че цялата дейност на фирмата ще съберем в Ботевград. Днес България е страна, в която свободното предприемачество е мисия възможна", заяви по време на прерязването на лентата на индустриалния парк Дени Монтагутели.

И в Ботевград, а и не само там, сигурно не са си представяли, че ще се окажат привлекателни за големия бизнес.

Защо един французин иска да инвестира в България - най-бедната, най-корумпираната, най-, най-, най-лошата според разни международни класации, щедро и безкритично цитирани от българските медии? Защо френски поданик се изказва така за страната си, нещо нехарактерно за французите? Какви са настроенията сред представителите на реалния бизнес в петата икономика в света и втора в ЕС?  Ето какво каза Дени Монтагутели в личен разговор след официалната церемония по откриването на инвестицията в България.

- Какво става във Франция?

- Франция е ад през последните пет години. Франция на практика е комунистическа държава. Тя се управлява от хора, които нямат един истински работен ден, извън ролята си на политици. Те правят живота на бизнеса непоносим – изискват непосилни суми чрез данъци, такси, регулации, бюрокрация и след това преразпределят. Но във Франция има 6,5 млн. безработни, наплив на мигранти. Така не може да се работи!  Франция зарази с тази своя политика и европейските институции. В момента имаме една тромава, прекомерно бюрократична европейска олигархия, която не се интересува от реалния живот на европейците и не може да взима адекватни решения. На това трябва да бъде сложен край.

- Какво ще се случи? Смятате ли, че Централна и Източна Европа са шансът да бъде спасена европейската идея? (бел.а. - задавам въпроса си, като в съзнанието ми се блъскат думите на френския анализатор отпреди десетилетие…)

- Да. Вие сте свързани здраво с корените си, пазите традициите, преживели сте и робство, и комунизъм.

- И сме свръхчувствителни по тези теми...

- Именно. Затова устояхте на мигрантския натиск, на еврото, което скоро ще се спука, на лицемерието, което шества из Европа. Знаете ли, бях развълнуван от церемонията по освещаването на новата ни база в България, свещеникът, който извърши ритуала, цялата атмосфера… Преди време исках да направя същото във Франция, но според католическия обичай, просто защото аз съм католик, и ми бе отказано. Страната ми била светска държава, бе отговорът. На въпроса ми, какво щеше да е решението, ако бях поискал имам, получих ледено лицемерно мълчание. Опитват да подменят истината, но това е огромна лъжа. Изкуствено е и разделението между Запада и Изтока. Трябва се дистанцираме от САЩ и да работим с Русия.

- Къде живеете във Франция? Какво мислят хората около Вас?

- Живея в Прованс. Там хората са много далеч от официалните изявления на Париж. Те не одобряват политиките нито на френските политици, нито на тези в Брюксел.

Пожелаваме си взаимно успех. Аз не се съмнявам в неговия. Но се опасявам дали ние ще използваме историческия шанс, който провидението ни предоставя.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg