EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

200 млн.лв. за БДЖ- "Товарни превози"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

200 млн.лв. за БДЖ- "Товарни превози"

mail14:40 | 18.07.2012прегледи 807 коментарикоментари 0


Логичната продажна цена на "Товарни превози" е поне 200 млн. лв., обяви транспортният министър Ивайло Московски. Както е известно, единственият кандидат за приватизация на БДЖ –„Товарни превози”, е кипърската офшорна компания “Дует Реълуейс Лимитед”, която е собственост на британския инвестиционен фонд Duet Group. До изтичане на крайния срок, който беше до 17,30 часа на 16 юли 2012 г., документи за получаване на разрешение за достъп до класифицирана информация и/или удостоверение за сигурност съгласно ЗЗКИ в конкурса за приватизацията на 100% от капитала на “БДЖ – Товарни превози” EOOД, подаде именно тази офшорна компания. Това съобщи АПСК
Какво следва като срокове в процедурата:
- представяне на документи за съответствие с предварителните квалификационни изисквания – 18 септември 2012г.
- закупуване на информационен меморандум – 3 октомври 2012г.
- Внасяне на депозит и подаване на обвързваща оферта – до 15 часа на 29 октомври.

Предварителното намерение на кабинета бе процесът на приватизацията да бъде финализиран до края на годината. При единствен кандидат, какъвто имаме в случая, това може да стане и много по-рано.
БДЖ отчаяно се нуждае от свежи средства в момента. На 12 юли Министерството на финансите обяви, че държавната субсидия към железниците спира. Причината е, че компанията не погасява вноските по заем, отпуснат от Световната банка през 1995 година. Заемът е държавно гарантиран и когато фирмата не плаща вноските си, държавната гаранция се активира, т.е. банката взема пари от бюджета, респективно бюджетът си ги възстановява от държавната субсидия за железниците. Субсидията за БДЖ е около 160 млн. лева.
Днес министър Московски изрази надежда, че няма да се стигне до спиране на пътническите превози, като допълни, че скоро ще се намери решение на въпроса, а разговорите с експерти и юристи продължават.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg