EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

200 млн.евро плащаме на газови посредници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

200 млн.евро плащаме на газови посредници

mail17:13 | 10.08.2022прегледи 764 коментарикоментари 0


В последните 3 месеца Кирил Петков и Асен Василев са ощетили държавата с 200 млн. евро само от газа. Газът е изцяло руски, но по-скъп с 30% заради посредниците, това отбелязва Делян Добрев. Ето какво още казват той:

"Нито една молекула американски газ не е пристигнала в България до момента. Двата танкера ги продадоха в Турция/Гърция и купиха руски газ от посредниците. Газът си е 100% руски. Диверсифицираха единствено паричните потоци. "Промяната" ни цакат с 30% над цената и пълнят офшорки.

"За последните 3 месеца сме купили газ за около 630 милиона евро, по 30% са около 200 милиона евро са прибрали посредниците. Добре ли е за нулево толерантните към корупцията. За тези, дето щели да правят антикорупционно мнозинство. Тези с антикорупционното мнозинство купуват газ от посредници", попита Добрев.

Бившият депутат от ГЕРБ показа и фактури от различните посредници при покупка на газ в България. По думите му с изключение на азерския газ, 100% от газа в България е руски. 

"Не знам дали сте забелязали, но колкото повече един човек говори за корупция, толкова по-съмнително изглежда. Хората, които най-много говореха за корупция и не спират да говорят за корупция, във всяко тяхно изречение има думата корупция, са тези с най-големите сделки. Ето ви ги, за 3 месеца 200 милиона от газа", обясни Добрев. 

Всеки ден ще се извършват проверки на изпълнителя на строителството на Междусистемната газова връзка България - Гърция, а до края на днешния ден той трябва да представи график с ясна програма за завършването на обекта. Това съобщи вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията в служебното правителство Христо Алексиев след инспекция с колегата си -министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, на трасето на газопровода от Стара Загора до хасковското село Стамболийски, където е сградата на диспечерския център.

И двамата министри посочиха, че по интерконектора има неприключили строителни работи. Като архитект мога да направя сравнение, че това изглежда като луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и хубав достъп до нея, илюстрира министър Шишков. Най-проблематичното е самата компютърна връзка с Гърция, уточни той. Това е сградата, която управлява целия процес, подчерта вицепремиерът Алексиев.

Интерконекторът е абсолютен приоритет за служебното правителство и сформирания кризисен щаб, отбеляза Алексиев. Полагаме денонощни усилия да приключим всички останали дейности по него, увери той.  На въпрос кога може да бъде пуснат газът по тръбата, той каза, че трябва да успеем до началото на отоплителния сезон и това ще стане. Служители на Районните дирекции за строителен контрол на територията на трасето ще инспектират ежедневно както довършването, така и изготвянето на документацията, а строителите ще получат цялата подкрепа на държавата, изтъкна още вицепремиерът.

По негови думи втори приоритет е стабилизирането на "Булгаргаз", по който въпрос се очакват резултати утре. Там финансовата дупка е милиард и може би повече, и нищо не е осигурено като плащане на доставки, добави  Алексиев.

  

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg