EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

20 тона чисто злато в Крумовград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20 тона чисто злато в Крумовград

mail14:00 | 29.04.2011прегледи 2868 коментарикоментари 0


При "зелена улица" на проекта на компанията "Дънди прешъс метълс", реално след три години може да започне експлоатацията на рудника за добив на злато от находището "Ада тепе" край Крумовград. Според геоложки проучвания залежите от ценния метал там са около 27 тона, от които ще бъдат добити 20 тона чисто злато, съобщи тук директорът във фирмата Алекс Нестор, цитиран от БТА. След натиск от страна на неправителствени организации и гражданско сдружение в Крумовград компанията е изготвила нов проект, съобразен с европейските директиви и с българското законодателство. Сменена е цианидовата технология, ще се добива само златен концентрат, а заради изискванията на "Натура 2000"експлоатационната площ е намалена наполовина и ще е около 100 хектара. За да започне да работи рудникът, ще бъдат инвестирани 190 млн. лева и разкрити 200 нови работни места, като хората ще получават месечно възнаграждение между 2-3 пъти над средната работна заплата у нас. Това от своя страна ще даде тласък за развитието на малкия и средния бизнес в общината и региона чрез съпътстващи дейности, каза Алекс Нестор. Ръководството на компанията е обезпокоено от факта, че въпреки изявените намерения общинската администрация в Крумовград и досега отказва всякакъв диалог с нея, констатира Нестор. Още от 5 януари новият доклад за ОВОС е готов, но към него не е проявил интерес никой от нейното ръководство, уточни той. Въпреки това компанията предлага на община Крумовград пакет от финансови предложения. Да бъде създаден общински фонд, в който за 8-10 години ще се акумулират 50-60 млн. лева. Този огромен ресурс, изтъкна той, може да бъде използван за десетки структурни проекти, за културни и социални програми, в подкрепа на общинската болница. Друг инвестиционен фонд за около 8 млн. лева пряко ще подпомага развитието на малкия и средния бизнес в община Крумовград.

Компанията оперира и в Челопеч чрез Челопеч Майнинг ЕАД,  дъщерно дружество на Дънди Прешъс Металс Инк. Дейността на дружеството е добив и преработка на медно-златни руди от находище Челопеч и производство на медно-златен концентрат. Първоначалният капацитет на рудника и преработвателната фабрика е едва няколко хиляди тона. В началото на 70-те г. е извършено разширение на рудника и е построена нова обогатителна фабрика за производство на концентрат. През 1991 г. промени в екологичното законодателство принуждават комплекса да спре работа. През м. декември 1993 г. се учредява смесено дружество между Челопеч ЕООД – изцяло държавна собственост – и ирландската компания Наван Рисорсиз Плс., по-късно преименувана на Наван Майнинг Плс. Рудникът и фабриката отново започват да работят през 1994 г. През месец юни 1999 г., държавното дружество е приватизирано и се създава Наван Челопеч АД. В края на 2002 г. Наван Майнинг Плс. е обявена в несъстоятелност. След проведен многоаспектен технико-икономически и финансов анализ (дю дилиджънс), за преференциален купувач е избрана канадската Дънди Прешъс Металс Инк. На 30 септември 2003 г. компанията  приключва сделката за българските активи на Наван Майнинг АД. На 27 февруари 2004 г. Челопеч Майнинг ЕАД и Министерски съвет подписват Допълнително споразумение към Договор за предоставяне на концесия за добив на полезни изкопаеми – медно-златно-пиритни руди от находище Челопеч, област Софийска.

Дънди Прешъс Металс е международна минна компания, чиято дейност обхваща придобиване, проучване, разработка и експлоатация на находища на ценни метали. Тя осъществява дейност в България чрез дъщерните си дружества Челопеч Майнинг ЕАД, което разработва медно-златно находище Челопеч, и Болкан Минерал енд Майнинг ЕАД, което търси и проучва златни руди в лицензионна площ Крумовград. В допълнение, Дънди Прешъс Металс участва в проучвания на други площи в региона, в проекта за добив на злато Бек Ривър в Нунавут, Канада и притежава значителен инвестиционен портфейл в производства на благородни и неблагородни метали и диаманти в целия свят.


Тагове: мед, добив
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905