EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

20% ръст на БВП при завършена АМ "Хемус"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20% ръст на БВП при завършена АМ "Хемус"

mail06:15 | 24.04.2019прегледи 842 коментарикоментари 0


Премиерът Борисов инспектира строителството на 10-километровата отсечка на АМ "Хемус " от Ябланица до п.в. "Боаза". По думите му от 15 май започва полагането на трите пласта асфалт на трасето от Ябланица до п.в. "Боаза", което е изградено на 78%, така че строителството ще приключи в срок.  Правят изключителни инженерни съоръжения, каза Борисов.
    Премиерът символично даде старт и на поетапното изграждане на 134 км от автомагистралата в участъка между пътен възел "Боаза" и връзката с пътя Русе - Велико Търново. Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет от държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД. В края на миналата година правителството за този участък осигури 1,12 млрд. лв. без ДДС.
   Според Борисов до края на 2022 година има реална възможност АМ "Хемус" да стига до Плевен. "Убеден съм, че за две години ще се справят от Белокопитово до Търговище. През това време правим и инженеринговите проекти, за да вържем от Търговище до пътен възел Плевен", посочи премиерът. По думите му финансовият министър е обезпечил плащанията, а регионалният подготвя инженеринговите проекти за следващите лотове.
    "Ние сме чували всякакви глупости за "Хемус" кой какво правил, но всъщност тя е била направена до Правец. Няма проекти. Никой никога не е мислил да прави "Хемус". А всички говорят за Северозапада. Аз съм убеден, че с построяването на "Хемус" БВП на страната ще се вдигне поне с 10-20%", каза Бойко Борисов.
   С него бяха и министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместникът й Николай Нанков и председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски, кметова на общини.

До 2023 г. трябва да бъде готов целият участък от "Боаза" до пътя Русе - Велико Търново на АМ "Хемус". Това заяви от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя припомни, че за този 134-километров участък правителството в края на миналата година е осигурило 1,12 млрд. лв. без ДДС. Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет от държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД.
    Трасето е разделено на шест участъка, церемонията по първа копка бе на първия, който започва от Боаза и ще е до пресичането с пътя Луковит - Угърчин, включително пътен възел "Дерманци". Той е с дължина 15,26 км, като по него има два пътни възела, четири мостови съоръжения, две виадукта и 6 селскостопански подлеза и надлеза. Габаритът на магистралата е 27 метра, заяви Аврамова. По думите й тези километри трябва да бъдат завършени 2021 г. Поетапно ще се работи във всички участъци, за които имат техническа готовност като проектиране и отчуждителни процедури.  "Имаме готовност да започнем и на третия участък. При осигуряване на техническа възможност ще работим на повече от едно място, така че 2023 г. трябва да бъде готов целият участък от "Боаза" до п. в. Русе - Велико Търново", каза още министърът.
   По думите й има изготвени проекти за участъците 1,2 и 3, от разделените 134 км на шест участъка, за участъци 4,5 и 6 има идейни проекти и ще се изготвят техническите проекти.
   "Ще работим на всички места, на които имаме възможност като приключили отчуждителни процедури, така че да не бавим процеса на изграждане на магистралата. Вече има внесено предложение в Народното събрание,  така че законът да ни даде възможност да имаме предварително изпълнение преди реално приключили обжалвания по отчуждителните процедури. Това ще ни даде възможност да ускорим процеса", посочи Аврамова.
   Заместник-министър Нанков добави, че Законът за държавната собственост до месец ще е факт и "това означава, че повече от година, година и половина ще спестяваме  от отчуждителни процедури като времеви срок, без да накърняваме интересите на гражданите и собствениците на имоти".
   Той добави, че има изготвен идеен проект за АМ "Хемус" от пътя Ловеч - Плевен до Велико Търново. Тази година стартира  процедурата за 90 км от Велико Търново до Търговище.
   За инцидента с автобус край Своге Петя Аврамова заяви, че има извършени дейности по инспектиране на отсечката, направени са и ремонти на част от нея. Целият участък е проверен и има направен одит, така че каквото трябва да бъде ремонтирано и променено ще се направи. Министърът пое ангажимент от Агенция "Пътна инфраструктура" да дадат брифинг, на който ще запознаят с всички проверки, изготвени доклади, резултатите от тях и бъдещи дейности.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg