EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2/3 от българите искат да променят ОПУ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2/3 от българите искат да променят ОПУ

mail15:00 | 14.07.2011прегледи 914 коментарикоментари 1


Законодателната промяна за включването на мнението на гражданите в общинската документация при вземането на решения свързани с промени на ОУП на градовете среща одобрението на две трети от интервюираните в цялата страна. Това показва национално представително проучване на НЦИОМ, въпросите са възложени от народния представител Николай Пехливанов от ПГ на партия „Атака”.
Най-големи поддръжници се регистрират сред хората на възраст между 40 и 49 години, високообразованите, живеещите в София и големите градове и заможните респонденти. Високата обществена подкрепа е свързана до голяма степен с нагласата, че зелените площи в градовете са твърде малко и не бива да се унищожават. Освен това тази теза е широко лансирана от медиите  неправителствените организации. Противниците на идеята възлизат на 2% от пълнолетните българи, като такава позиция е характерна предимно за най-младите респонденти на възраст под 30 години.

Общината да бъде задължена да включи като част от документацията за взимане на решения мнението на гражданите по промените в градоустройствените планове  (например, застрояването на зелени площи)

Идеята да се даде възможност на собствениците на апартаменти в жилищните блокове да придобиват право на собственост на земята, върху която са изградени блоковете, е категорично подкрепена от 45% от интервюираните. Това са предимно хора на възраст между 30 и 39 години, високообразовани, заможни, както и живеещи в градовете-областни центрове.

Да се даде възможност да се придобива земята под блоковете от собствениците на жилища в тях

При тази законодателна инициатива регистрираме и най-висок дял на хора без мнение, което означава, че широката общественост има нужда от допълнителни разяснения по въпроса.  Противници на идеята са 8% от пълнолетните българи.
56% от хората, които имат право да кандидатстват за средства по програмата за енергоспестяване и саниране на жилищата, биха се възползвали от него. 38% биха кандидатствали при условие, че държавата им осигури финансова помощ. На такава позиция са хората на възраст между 30 и 59 години , високообразованите, жителите на столицата и на големите градове.  18% биха кандидатствали независимо дали държавата ще им отпусне финансови средства или не. Такива намерения споделят предимно високообразованите и заможните българи.

Имате ли желание да подготвите проект и да кандидатствате  за средства по програмата за енергоспестяване и саниране на жилищата,  по която тази година гражданите могат да усвоят 63 млн. лева от европейски фондове?


По програмата не биха кандидатствали 45% от имащите право да получат европейски средства за саниране на жилищата. Така отговарят предимно хората на възраст над 59 години.
Предложението за забрана на строителство и преотстъпване на терени в кварталите и градовете преди приемането на ОУП се подкрепя от две трети от интервюираните. Най-големи привърженици са хората на възраст между 30 и 49 години, високообразованите, жителите на столицата и на градовете-областни центрове, както и заможните. 8% от участвалите в изследването се обявяват против подобен мораториум, като такова мнение е равномерно разпределено сред представителите на всички социално-демографски групи.

Подкрепяте ли предложението за мораториум върху разрешенията за строителство и преотстъпване на терени в кварталите и градовете, докато не се приемат градоустройствените планове?

 

 

 


 


 
Коментари
 
pif - 14-07-2011 г. 15:45:39

Айде оправете си поне заглавието на статията .

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg