EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2% от здравните бюджети са за техника

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2% от здравните бюджети са за техника

mail15:15 | 23.01.2013прегледи 338 коментарикоментари 0


Повече от половината смъртни случаи в страната са причинени от сърдечно-съдови заболявания, а на второ място се нарежда смъртността, причинена от злокачествени онкозаболявания, според данни на НСИ за 2011 г. Същевременно, резултатите от национално представително социологическо проучване, проведено в края на 2012 г. от агенция Ноема, показаха, че важността на сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания не се отчита подобаващо от хората. Едва 23 % от анкетираните се чувстват застрашени от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт, а още по-малък е процентът на българите, възприемащи онкологичните заболявания като потенциална заплаха за живота си през следващите пет години. За последните две години почти с 10 % (достигайки 30 %) се е увеличил делът на хората, страдащи от хронично заболяване. Над 45 % от българите вярват, че съвременните методи за диагностика могат да им осигурят по-дълъг живот, но почти половината от анкетираните смятат, че в България няма достатъчно медицинска техника за ранна диагностика и превенция на заболявания. За 75 % от анкетираните определящи фактори при избора на лечебно заведение са именно медицинското оборудване и репутацията на специалистите.

Броят на пациентите с хронични заболявания чувствително нараства в световен мащаб. Ако не бъдат предприети действия, през следващите 10 години животът на близо 400 млн. души ще бъде изложен на риск поради хронични заболявания. Това становище изказа в София д-р Катрин Льо Гале-Камю, помощник на Генералния директор на Световната здравна организация, отдел „Незаразни заболявания и психично здраве“. Без реформи в здравната система, до 2050 г. около 50 % от населението в развитите страни ще страда от хронични заболявания. В същото време се изправяме пред проблем с нарастващите разходи за здравеопазване, увеличаващи се по-бързо от БВП, и с недостига на персонал, което със сигурност не е устойчива практика.
Схващането, че новите технологии биха оскъпили здравеопазването е погрешно. В действителност, разходите за закупуване на медицинско оборудване са по-малко от 2 % от общия бюджет за здравеопазване в света. Иновациите в грижата за здравето ще намалят разходите за пациентите и да повишат осезаемо качеството на предлаганите медицински грижи в страната", заяви Радмила Филева, Изпълнителен директор на Филипс България и Директор бизнес развитие за Югоизточна Европа Сектор Здравеопазване.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg