EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2 млрд. лв. за наука и иновации за бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2 млрд. лв. за наука и иновации за бизнеса

mail17:03 | 15.02.2023прегледи 531 коментарикоментари 0


Нова мярка за изграждане на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове за 140 млн. лв. ще бъде отворена следващия месец, а през втората половина на годината ще стартира други вре мерки от програмата - ваучерна схема за малки и средни предприятия за внедряване на научни разработки в бизнеса с бюджет от близо 50 млн. лв. и кандидатстване по процедура за развитие на Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност с бюджет от 336 млн. лв.,  съобщиха от пресслужбата на Министерството на иновациите и растежа.

С новата Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация (ПНИИДИТ), която е с бюджет 2 млрд. лв., ще дадем възможност на бизнеса да работи с модерно оборудване и с водещи изследователи от научните организации и висшите училища, заяви Лора Йосифова, ръководител на сектор ПНИИДИТ в Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на иновациите. Според нея по този начин компаниите ще могат да създават нови продукти и услуги и да разширят пазарите си.

Българските фирми ще могат да работят заедно с изградените през миналия програмен период Центрове за върхови постижения и за компетентност, както и с бъдещата мрежа от цифрови хъбове. Първите ще предоставят лабораториите си за нуждите на компаниите и ще подпомагат процесите по създаване, развитие и тестване на технологии и прототипи. Вторите ще извършват специализирани услуги за бизнеса в областта на дигитализацията, изкуствения интелект и киберсигурността.

По думите на Йосифова целта на програмата е да бъде обърнат модела и инициативата да е в предприятията. В същото време ще бъдат въведени мерки за подкрепа на устойчивото развитие на научната инфраструктура.

От Министерството на инвестициите и растежа подготвят информационно събитие, на което ще бъдат представени възможностите за партньорства по програмата.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg