EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2 % от БВП за наука и иновации през 2020 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2 % от БВП за наука и иновации през 2020 г.

mail12:30 | 21.06.2010прегледи 1931 коментарикоментари 0


До два процента от БВП до 2020 г. ще бъдат отделяни за научно-развойна и изследователска дейност и иновации. Това заяви при откриването на конференция на тема "Конкурентоспособност чрез научни изследвания и иновации" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде БТА.
Конференцията е организирана съвместно от МИЕТ, Министерството на образованието, младежта и науката /МОМН/ и Световната банка.
Очакваме половината от средствата да бъдат осигурени от публични източници, включително и от европейските фондове, а другата половина - от бизнеса, посочи министър Трайков. Той отбеляза, че според изследвания на ЕК най-засегнати от
икономическата криза са страните с ниско развитие на иновациите.
Конкуренцията на производителите на масови стоки с ниска добавена стойност създава заплаха за българските предприемачи и това налага преориентиране на промишлеността от широко застъпените в световен мащаб производства с ниска добавена стойност към по-малки пазарни ниши, които съдържат специфични конкурентни предимства за България и дават по-висока добавена стойност, посочи Трайков. Основна цел на правителството е постигането на растеж и развитие на икономиката, добави той.
Министърът посочи, че за да бъде постигнато това, трябва да се правят дългосрочни политики. Трайков заяви, че само секторите, в които има иновации, могат да осигурят дългосрочно работни места.
Министър Сергей Игнатов отбеляза в приветствието си, че знанието е двигателят на икономическия растеж. В един бързо променящ се и глобализиращ се свят изследователската дейност, иновациите, творчеството, са определящи, добави той. Всички в Европа ползват т. нар. пета свобода - свободното движение на хора, знания и технологии, отбеляза Игнатов. Той добави, че успехът на европейските научно-изследователски и развойни дейности е в създаването на съвместна научна инфраструктура на целия ЕС.
Пред журналисти министър Трайков отбеляза, че иновативната дейност е особено важна за България, защото страната ни не може да се конкурира на цена на природни ресурси или на цена на работната ръка. Нашето предимство е, че сме част от един блок,
където научното и технологичното развитие са на много високо ниво, а ние имаме общи цели и инструменти за подкрепа, посочи Трайков. Като второ предимство на страната той отбеляза високия научен потенциал на българската работна ръка.
Традиционни български сектори като земеделието и туризмът запазват дела си като процент от общия брутен продукт, но не увеличават растежа си, коментира Трайков. Затова трябва да се насочат усилията към развитие на биоземеделие и на разнообразни
видове туристически услуги, смята министърът.
На България са нужни и сектори, свързани с бизнес технологии и иновации, и с изнасянето на дейности, коментира министърът.
Трайков добави, че с оглед на икономическото развитие на страната най-приоритетни се оказват техническите специалности в университетите. Страната ни ще има нужда още от специалисти по логистика, мениджъри, юристи, смята Трайков.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg