EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

+190 нови автобуса за София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+190 нови автобуса за София

mail08:50 | 27.03.2016прегледи 1874 коментарикоментари 0


Столичната община ще закупи нови 190 автобуса през следващите три години, съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, който представи пред журналисти в депото в ж.к. "Дружба" програмата за обновяване на автобусния транспорт.

Общият размер на инвестицията, която ще направи Столичната община за закупуването на автобусите е 81,5 млн.евро. Изпълнението на програмата започва през тази година като целта е до началото на 2019 г. средната възраст на автобусите в София да бъде под 7 години, посочи Христов. Той каза, че програмата за обновяване на автобусите е част от мерките за подобряване на качеството на атмосферния въздух в столицата. Всички автобуси, които общината ще купи трябва да отговарят на най-високия стандарт за екологичност ЕВРО 6.

За да се гарантира сигурност на транспорта се осигурява и диверсификация на използваните горива, каза зам.-кметът. Целта е при евентуално прекъсване на доставките на един вид гориво, транспортът да продължи да работи. Водеща цел на транспортната политика на общината по думите на Христов е да се насърчи използването на градски транспорт чрез инвестиции във всички видове транспорт с високи екологични стандарти и с комфортни условия за пътниците.

Той информира, че от общо 190 автобуси, които ще бъдат закупени в следващите три години, 30 ще са единични с "чисти" дизелови двигатели, 120 - с двигатели с природен газ. 20 от тях ще са електрически от най-новия екологичен вид без никакво шумово замърсяване. 20 от автобусите ще са хибридни.

Зам.-кметът Христов каза, че в момента "Столичен автотранспорт" разполага с 522 автобуса, от тях 236 единични и 286 съчленени. С двигатели, използващи природен газ са 134 автобуса, а останалите 388 са с дизелови двигатели. Средната възраст на автобусния парк е 14,5 години.

Христов припомни, че през тази година трябва да започнат доставките на 110 автобуса, за които процедурата започна още през миналата година.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg