EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

18 свлачища и срутища във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

18 свлачища и срутища във Варна

mail17:15 | 08.04.2010прегледи 3140 коментарикоментари 0


18 са общо действащите свлачища и срутища във Варна в момента, съобщава електронното издание на в. Черно море, позовавайки се на информация от общинската администрация на града. Най-голямото от тях  е в Морската градина. Няколко са срутищата, които рушат ската над Алея Първа в морската градина. Подпочвените води продължават да текат и дори се усилват в района под варненската метеорология, където в началото на ноември скатът поддаде.
През последните месеци подобни явления се наблюдават на няколко други места над крайбрежната алея. Към момента общината няма възможност да предприеме мащабно укрепване на тези места, тъй като става дума за огромни средства. Вероятно цялостното им укрепване би излязло няколко пъти колкото бюджета на Варна, коментира заместник - кметът Борислав Борисов.
По настояване на кмета на Варна Кирил Йорданов през февруари местният парламент гласува в бюджет 2010 да бъдат заложени половин милион лева за укрепване на локални свлачища в града и околностите. Средствата не са предназначени за големи свлачища като това на „Трифон Зарезан" и на ската в Морската градина, тъй като за тях се изискват много повече пари, уточняват от общината.  Сред приоритетните за укрепване свлачища са двете в кв.Аспарухово - в местността Джанавара и на улица „Кирил и Методий". За поредна година ще остане нерешен проблемът с най-голямото свлачище по Черноморието - в местността „Трифон Зарезан". Земните маси там не спират да се движат. В резултат стометрова отсечка от панорамния път Варна- Златни пясъци се разцепи и свлече с няколко метра. По склона към морето тръгнаха къщи, вили, заведение и магазин.
От днес стартира и проект по укрепването на свлачище до улица "Девня", която е една от най-натоварените във Варна. Проектът е на стойност близо 1,1 милиона лева, 100 000 лв. осигурява общината като съфинансиране. Останалите средства са от Оперативна програма "Регионално развитие".
В рамките на проекта ще бъдат укрепени 450 метра, като бъдат изградени 600 укрепителни конструкции (модулни системи и габиони), съобщи БТА.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg