EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1,7 млрд. лв. евросредства към бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1,7 млрд. лв. евросредства към бизнеса

mail14:01 | 07.12.2018прегледи 735 коментарикоментари 0


1,7 млрд. лв. европейско финансиране вече е на път към бизнеса. За тази сума са подписаните договори за проекти на български предприятия и на институции, работещи в услуга на българския бизнес, които се финансират от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 (ОПИК). Тази вече договорена сума е приблизително 71% от общия бюджет на програмата, обяви зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова. Тя участва в годишното информационно събитие на ОПИК, на което се отчете напредъка в изпълнението й. Зам.-министърът поясни още, че обявеният ресурс под формата на различни процедури е вече 80,52%.

"Три и половина години след старта на ОПИК може да се похвалим с 10 открити процедури за конкурентен подбор, по които с проекти са кандидатствали 6000 български компании, 11-ата е на път, след като миналата седмица беше одобрена от Комитета за наблюдение на ОПИК. Тя е за подобряване на производствения капацитет на предприятията и е с бюджет от 150 млн. лева", каза Иванова.

До този момент по програмата са подписани близо 2000 договора, от които 1042 вече са изпълнени успешно. Реално изплатените средства са 883 млн. лв., включително 115 млн. лв. за финансови инструменти. Това е около 36% от бюджета на цялата програма.

От началото на 2018 г. до 30 ноември реално разплатените суми са 325,70 млн. лв., което е над 13% от всичките пари на програмата. Така че настоящата година е с най-много изплатени средства и с най-интензивен мониторинг.

Зам.-министър Иванова подчерта, че няма притеснения, че до края на програмния период – 31 декември 2023 година, планираните в ОПИК средства ще отидат при бизнеса. Тя поясни, че усилията на Управляващия орган на програмата са били насочени към правилното фокусиране на европейските фондове - къде, кога и какво да бъде подпомогнато. Другият акцент е бил да се облекчат процедурите, по които кандидатстват бенефициентите.

"Целият процес се осъществява в електронна среда, като амбициозни хора се надяваме да го подобрим, по-бързо да вземаме решенията, по ефикасно да се намесваме в различните ситуации. Явно сме на правилен път, защото големият интерес на кандидатстване показва това", заяви тя.

Наблюдава се и тенденция да има по-малко прекратени договори. В предишния програмен период от подписаните 3116 договори са били прекратени 564, докато в момента от подписани 1993 договора са прекратени едва 57.

Иванова обаче настоя в следващите срещи с представителите на бизнеса да си говорят за по-друг тип отчитане - как реално тези числа са се отразили на бизнеса, колко са се повишили приходите на фирмите, колко повече работни места са разкрити, колко по интензивен е станал процесът на иновациите.

Християн Султанов, главен директор на ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност" на министерството обяви, че до края на годината предстои отварянето на две процедури - подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия, която е за 75 млн. евро и развитие на иновационни клъстери, с бюджет 15,3 млн. евро.

А през 2019 г. ще стартират още 5. През март ще бъде обявена процедура "Реализация на мерки за интернационализация на българските малки и средни предприятия чрез подкрепа дейността на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия", която е за 2 млн. евро. През май ще може да се кандидатства за 59,1 млн. евро за развитие на регионални иновационни центрове. През юни с други 60 млн. евро ще стартира процедура за "Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия". Пак през същия месец ще се отвори "Надграждане и развитие на научно-технологичен парк „София Тех Парк“, която е за 20,2 млн. евро.

През ноември догодина ще може да се кандидатства за 30 млн. евро за дигитализация на малките и средните предприятия.

С обявяването на тези процедури ще бъде достигнат над 98% от бюджета на програмата.

По време на събитието зам.-министърът на икономиката Иванова и главният директор на ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност" Християн Султанов връчиха 61 договора на български компании по процедура „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“. Управляващият орган на ОПИК ще предостави безвъзмездна финансова помощ в размер на 49 299 471 лв. по процедурата.


Тагове: ОПИК, бизнес
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg