EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

17 млн. лв. инвестиции в Крумовград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

17 млн. лв. инвестиции в Крумовград

mail13:08 | 14.11.2023прегледи 960 коментарикоментари 0


Близо 17 милиона лева е инвестирала минната компания “Дънди Прешъс Металс Крумовград“ в община Крумовград до момента, а подпомагането на малкия и среден бизнес чрез създадения и функциониращ от 2019 г. фонд е близо 6 милиона лева. Това отчете в Деня на отворените врати за журналисти Джанан Салиф, специалист корпоративна социална отговорност във фирмата в родопския град.

Тя припомни, че инвестициите в обществото са по линия на подписания през 2015 г. меморандум за разбирателство между дружеството и общината. “Основната му цел е подобряване условията на живот и подкрепа за устойчиво развитие на района“, каза още Салиф. И даде примери за сътрудничеството с местната власт, чрез подкрепата на различни инфраструктурни, социални и други проекти. Така например ежегодно компанията дофинансира с по половин милион лева местната болница, като работи и за привличането на млади специалисти в града, за да имат хората достъп до здравеопазване. 

По линия на Фонда за микро, малък и среден бизнес, компанията финансира 55 процента от всеки одобрен проект, като 10 процента са собствените капиталовложения и 35 процента са банков кредит. Условието е бизнесът да е устойчив, да е на територията на общината и работните места да са трайни. За близо петте години дейност са одобрени 58 проекта и са разкрити 130 работни места в общината. Един от пионерите, възползвали се от фонда е Наско Къркеланов, който купил машини и развил бизнес за пране на килими. В пералнята работят 8 човека, а Къркеланов е спечелил и втори проект, като е създал заведение за хранене.

От “Дънди Прешъс Металс Крумовград” посочват, че целта е максимално да се подпомогне развитието на бизнеси в общината, които не са обвързани с минната компания, за да имат хората алтернативи след затваряне на рудника. Това, по думите им, по разчети трябва да се случи през есента на 2026 г., ако дотогава на проучваните четири площи в района не се открият залежи. Планът е след затваряне на рудника да последват няколко години за рекултивация, както и за наблюдения. Планират се и курсове за преквалификация на хората, които работят в дружеството в Крумовград, обясни генералният мениджър Любомир Хайнов.

От “Дънди Прешъс Металс Крумовград” предстои да обсъдят с ръководството на общината плана си за закриване и рекултивация, включващ възстановяване на горски фонд. Но и се надяват на положителни резултати от проучваните полета. Заявили са и други заявления, но процедури бавят с години разрешенията за това. Разчитат на новия Регламент за критичните суровини от Европа, в който по думите им ще действа т.нар. бърза пътека по отношение на проучвателните процедури.

Само за проучвания, от 2003 г. компанията е вложила над 80 млн. лв. За 2022 г. инвестициите в проучвателна дейност надхвърлят 5 млн. лв. За периода компанията отчита плащания към държавата в общ размер на 43 млн. лв., като малко над 18 млн. лв. е данък върху печалбата, близо толкова - концесионни такси, над 1 млн. лв. - ДДФЛ, и 473 000 лв. - местни данъци. Приносът на “Дънди Прешъс Металс Крумовград“ към БВП на страната е 0,2 процента.

Добитата руда през миналата година е 733 691 тона, преработената е 852 990 тона, а произведеният концентрат - 5588 тона.

Рудник “Ада тепе“ е от открит тип. Официално началото на неговото пускане е 23 август 2019 г. Намира се в територия от НАТУРА 2000. Има обогатителна фабрика и Интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци. Рекултивацията на всяка запълнена клетка става непосредствено след запълването й, като се използват местни растителни видове. Рекултивирани до момента са 8,8 хектара с над 72 000 фиданки.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158