EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

17 любопитни факта за принтерите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

17 любопитни факта за принтерите

mail06:10 | 25.06.2015прегледи 1770 коментарикоментари 0


Високите технологии са част от ежедневието ни. Какво знаем обаче за принтерите?

1. Идеята за мастилен печат датира още от 19-ти век, но технологията, която го прави осъществим, се появява едва през втората половина на миналото столетие и първо е използвана в медицински уреди.
2. Технологията за термичен мастилено-струен печат е разработена през 1977 г. от Canon.
3. Първият мастилено-струен принтер за персонална употреба е HP и се появява през 1988 г. на цена от 1000$.
4. Най-скъпите индустриални мастилено-струйни принтери достигат цена от $2 милиона, а ширината им може да бъде до 3,86 метра.
5. Мастилото за мастилено-струйни принтери е най-скъпата течност на света – с цена по-висока от тази на златото, петрола или горивото за космически совалки. Един галон (3,785 литра) от това мастило струва 4700 долара.
6. Повечето мастилено-струйни принтери не идват напълно заредени с мастило като нови, а обикновено наполовина. Една от основните причини за това е намаляването на риска от разливане на мастилото при транспорт. Някои компании, обаче, като японската Brother, продават принтерите си заредени на 100%, още когато ги купувате в магазина.
7. Съществуват мастила за мастилено-струйни принтери, които са годни за ядене.
8. Повечето производители продават самото печатащо устройство на много достъпна цена и разчитат на печалбата от продажба на оригинални консумативи. При моделите Brother Ink Benefit печеливш е най-вече клиентът, защото получава контейнери с мастило за 2400 страници на цена под 17 лв с ДДС.
9. Повечето части на един мастилено-струен принтер подлежат на рециклиране, вкл. всички съставни части на контейнерите с мастило. Въпреки това около 70% от тези контейнери в крайна сметка достигат сметищата.
10. Най-бързият офис мастилено-струен принтери в света е Brother HL-S7000DN, който може да отпечата 100 страници за една минута.
11. В една чаена лъжица се събират 1 милиард стандартни капки мастило, използвани при мастилено-струен печат.
12. За една година една мастилено-струйна печатаща глава може да отпечата 8 тона мастило като за 1 минута към хартията се изстрелват средно 360 000 капки.
13. За производството на една тонер касета се изразходват почти 4 литра нефт. Повечето тонер касети могат да бъдат рециклирани поне 4 пъти.
14. При печат тонерът в лазерните принтери се изпича при температура над 200 градуса по Целзий и това го кара да залепне към листа хартия. Тонерът може да се разтопи на слънчева светлина или при намокряне с топла вода. Затова една от най-лошите идеи да почиствате тонер е именно с топла вода.
15. Тонерът представлява микроскопични пластмасови частици (полимери).
16. Някои лазерни принтери потребяват до три пъти повече енергия при печат (до 700W) в сравнение с десктоп компютър.
17. Със своята инициатива Brother Earth японската компания Brother рециклира достатъчно тонер касети всяка година, за да защити по 2.6 дървета за всяка коала в Австралия.

 


Тагове: принтери, факти
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg