EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

1636 мобилни карти за градския транспорт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1636 мобилни карти за градския транспорт

mail16:05 | 31.07.2018прегледи 1191 коментарикоментари 0


Общо 5359 са регистрираните потребители на новата система за купуване на дневна и нощна карта за всички линии на обществения транспорт в София. Това съобщи пресцентърът на Столичната община.

Новата система стартира на 12 юли. Тя позволява на всеки пътник да си купи и валидира превозния документ чрез мобилния си телефон. 

Продадените карти до момента са 1636. 

Регистрацията става през имейл на sofia.mpass.bg. Пътниците могат да избират през две опции да платят желаната карта чрез дебитна/кредитна карта. В случая няма значение коя е банката издател, както и не се дължат допълнителни такси. Заплаща се само цената на картата: ако е дневна - 4 лева, ако е нощна - 2 лева. Втората опция е през мобилен оператор, като се плаща само цената на картата, а есемесът се таксува по тарифния план на всеки абонат. 

Повечето от пътниците към настоящия момент предпочитат да използват втората опция. Защитният QR код, който се получава на телефона, е "картата" за пътуване. Тя се валидира на входовете на метрото и се проверява от контрольорите в наземния транспорт.

От Столичната община напомнят, че системата все още е в тестови период. 

Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ в Плевен отчита увеличение на плащанията през първото шестмесечие на 2018 г., съобщиха на БТА от ведомството.

В края на полугодието ръстът на заплатените средства за здравноосигурителни дейности е 17,8 млн. лв. спрямо същия период на 2017 г. Общият размер е 87,2 млн. лв. (в т.ч. 1,1 млн. лв. е трансфер за ведомствени болници). Увеличението на платените средства за дейности е 25.63 на сто. 

Най-голямо е увеличението на средствата, изплатени за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в болниците - с 3,2 млн. лв. Те са повече с 45.27 на сто за съпоставими шестмесечни периоди на дейност през м.г. Анализът сочи, че формираното нарастване се дължи основно на по-високите цени на прилаганите медикаменти, а не толкова на промяна в броя на обхванатите пациенти.

Увеличение се наблюдава и в размера на платените средства за медицински изделия - с 1 млн. лв. повече, което е повече с 69.19 на сто. Ръстът се дължи основно на заплащането за някои изделия като сърдечна клапна протеза, постоянен кардиостимулатор, съдов стент, ставна протеза за тазобедрена става, чийто брой е нараснал.

Тенденция за увеличаване на разходите се наблюдава и в болничната помощ. Ръстът, който се отчита, е с 10,9 млн. лв. - повече с 34.22 на сто, и се формира от отчетени повече дейности по клинични пътеки, но и от увеличение от 1 април т.г. на цените на някои от пътеките. За амбулаторни процедури е формирано общо нарастване с 2,3 млн. броя, или с 10.02 на сто на отчетения обем процедури, като от 1 април т.г. има промяна в цените на някои процедури, уточняват от касата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg