EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

160% по-скъп бирен акциз

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

160% по-скъп бирен акциз

mail16:00 | 05.11.2012прегледи 597 коментарикоментари 0


Франция, страната на виното, планира високи акцизи върху бирата и това не се приема добре сред пивоварите дори в другите страни, предаде Асошиейтед прес. Президентът Франсоа Оланд прокарва закон за увеличаване на акцизите върху бирата със 160%, за да се подпомогнат социални програми, изпитващите финансови трудности, на фона на усилията на Франция да ограничи бюджетния си дефицит. Акцизът ще засегне местните пивовари и 30% от вносната бира, която пият французите.
Промяната означава, че цената на бирата ще скочи с около 20% в баровете и супермаркетите, посочи говорителката на френската федерация на пивоварите Жаклин Ларивен. Отрасловата организация на европейските пивовари определи  тази седмица мярката като "ритник в зъбите", особено след като пивоварите отчетоха спад на производството с 6%, а на консумацията с 8% в ЕС от началото на европейската икономическа криза през 2008 година.
Извън Франция най-засегнати от новия закон ще бъдат Белгия и Германия, посочи ръководителят на браншовата организация на европейските пивовари Пиер-Оливие Бержерон. Тази мярка ще засегне всички производители на бира, включително малките предприемачи, посочи Бержерон в телефонно интервю за Асошиейтед прес. Това е много късоглед подход, като се наказва един сектор, посочи той.
Франция, като почти всички страни от ЕС, прави всичко възможно да поддържа балансиран бюджет и президентът Оланд използва данъците да повиши приходите. Правителството му посочи, че се надява да събере 480 милиона евро от повишаването на акциза на бирата, за да подпомогне социалните плащания като медицинските осигуровки и грижата за възрастните.

 


Тагове: бира, акциз
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg