EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

160 млрд. лв. междуфирмената задлъжнялост в началото на 2009 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

160 млрд. лв. междуфирмената задлъжнялост в началото на 2009 г.

mail14:20 | 27.01.2010прегледи 876 коментарикоментари 0


Междуфирмената задлъжнялост в началото на 2009-та година е 160 млрд. лева. Това каза на пресконференция Мирослав Тончев - главен директор в Българска стопанска камара, цитиран от агенция Фокус. Според него, е нормално в ситуацията на криза тази сума да продължи да се увеличава, като най-силно този процес се усеща с повишаването на лихвените проценти. „Достъпът до финансиране е ограничен, защото банките са предпазливи”, смята Тончев.
Според Наков ръстът на задлъжнялостта през 2009-та година е бил 50%, с което предварителните  очаквания са се оправдали.
Главният директор в Българска стопанска камара Мирослав Тончев подчерта, че е нормално сектори като финансите, строителството и недвижимите имоти, които са се развивали с бързи темпове през последните години, и които представляват над 50% от брутния вътрешен продукт, сега, в момент на криза, да са най-засегнати.
„Има възможност оттук да излязат добрите политики“, смята Тончев като отбеляза, че в посочените сектори са навлезли хора, които не разбират от съответния бизнес, но са предпочели по-бърза печалба. „След две-три години правенето на бизнес ще е свързано с определени правила“, коментира Тончев. Той добави, че стратегическоото планиране е на много ниско ниво в момента и трябва да му се обърне повече внимание.
По думите на Тончев, през следващите месеци ще бъдат търсени добрите бизнес проекти от страна на финансовите институции. Според него след февруари-март месец процесът, свързан с отпушване на кредитирането, ще бъде подобрен.
„2010-та година е крайният срок, в който всичко компании трябва да бъдат пререгистрирани в Търговския регистър. В края на годината ще излязат всички фирми, които не са имали дейност“, коментира Тончев зависимостта на финансовия от реалния сектор. Той отбеляза, че през годините не са се търсели различни начини на финансиране от страна на компаниите, като единственият инструмент, който е бил търсен от тях, е бил банковото финансиране.
За тази година възможностите за финансиране от търговски банки са доста ограничени, повечето от акционерите са заложили на дъщерните си дружества, обясни Тончев. Той призова всички клиенти да четат внимателно условията, когато подписват договор с банка, имайки предвид предоговарянето от страна на банките на условията на кредитните сделки в последните години. Това явление Тончев определи като негативно, защото по този начин банките прехвърлят на 100% отговорността за риска върху клиентите.
Като антикризисна политика Слав Наков - ръководител „Събирания” на Кофас България, посочи инвестирането в т.нар. „риск мениджмънт”.  Според Наков е добре бизнесът да вложи усилия в превантивното проучване на потенциалните партньори, навременната реакция при наличие на просрочени вземания, както и застраховката на кредитния риск.
„Застраховката на кредитния риск гарантира възвръщаемост на 75% от вземанията, гарантира добра ликвидност, добри отношения с партньорите и по-добра конкурентноспособност“, заяви Наков.



 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg