EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

1,6% ръст на германската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1,6% ръст на германската икономика

mail18:10 | 26.08.2021прегледи 758 коментарикоментари 0


Германската икономика нарасна с 1,6% през второто тримесечие, заличавайки голяма част от спада с 2,0% през първото тримесечие, който беше провокиран от поредната коронавирусна вълна и свързаните с нея противоепидемични мерки в началото на 2021 г.

Това показват окончателни данни на немската федерална статистика Destatis, които са по-добри от предварителната оценка за растеж на водещата европейска икономика през периода април-юни с 1,5 на сто.

Destatis обаче отчита, че спрямо последното тримесечие на 2019 г. (преди началото на коронавирусната криза) германското икономическо производство през второто тримесечие на 2021 г. е все още с 3,3% по-ниско.

Прогноза на Бундесбанк

Икономическият растеж в Германия през настоящата година може да не оправдае заложените прогнози, тъй като възраждането на коронавирусната пандемия може да наложи неочаквано напрежение върху икономиката, предупреждава немската централна банка в своя последен месечен доклад.

Досега се очакваше най-голямата европейска икономика да нарасне с 3,7% тази и с 5,2% през 2022 година, но първите седмици на икономически подем бяха по-плахи от очакваното и това вероятно ще се отрази и на целогодишните данни за БВП, посочва Бундесбанк. В рамките на второто тримесечие брутният вътрешен продукт на Германия нарасна с 1,5% на тримесечна база.

Все още обаче има вероятност Германия да се радва на силна експанзия през летните месеци, тъй като доминиращата сфера на услугите се възползва от облекчаването на Covid ограниченията с оглед намаляващия брой инфекции, което пък увеличава приходите от туризъм.

Въпреки че някои ограничения могат да бъдат въведени отново през есента, ако Covid инфекциите продължат да се увеличават, те едва ли ще бъдат толкова строги, колкото в миналото, като се има предвид напредъкът на Германия във ваксинирането на населението, добавя Бундесбанк в последния си икономически доклад.

Според немската централна банка обаче спадът в темповете на ваксинации представлява риск, а показателите за нагласите сочат повишена загриженост, тъй като Европа е изправена пред по-заразния вариант Делта на коронавируса.

"Вариантът Делта и спадът в динамиката на ваксинацията могат да доведат отново до по-строги противоепидемични мерки. Това ще натовари по-силно икономиката през есенното тримесечие", предупреждава Бундесбанк.

В същото време централната банка на Германия потвърди предишната си прогноза, че инфлацията може да достигне 5% към края на годината, доста над целевото ниво на ЕЦБ от около 2%, но след това ще спадне рязко в началото на следващата година./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905