EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

16% подкрепят Истанбулската конвенция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

16% подкрепят Истанбулската конвенция

mail11:33 | 20.02.2018прегледи 9982 коментарикоментари 0


Само 16% от българите подкрепят приемането на Истанбулската конвенция. Въпреки това дебатът около документа не се е отразил сериозно на подкрепата към основните политически партии.
Това показва първата част от проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" относно нагласите на българите спрямо основните партии и институции, представително за пълнолетното население на страната и проведено сред 1004 души между 1 и 8 февруари.
Според данните оценките за работата на основните институции в България се запазват на сходни нива в сравнение с проучването ни през януари. Положителните оценки за президента (63%) и омбудсмана (62%) са практически изравнени. Веднага след тях се нарежда Българската православна църква, като над половината от българските граждани (51%) дават положителна оценка за работата й. Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции.
От всички членове на Министерски съвет Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си (45%). Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са министрите, които получават най-висока оценка за работата си.
Истанбулската конвенция се превърна безусловно в централна тема на политическия и обществения дебат в последния месец. Въпреки това само половината от запитаните декларират, че са запознати с документа. Логично най-запознати са хората с висше образование, като две трети от тях твърдят, че са запознати.
Приблизително на две равни части са разделени отговорите дали следят (46%) или не следят (47%) дебатите около Истанбулската конвенция. Тук отново се забелязва динамика в демографските разбивки, като ясно личи, че най-голям дял от висшистите следят дебатите около конвенцията, а най-малък интерес предизвиква тя сред най-младите, които са на възраст между 18 и 29 години.
Само 16% от всички български граждани подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, а 46% са на обратното мнение. Прави впечатление, че няма динамика в демографската разбивка по пол, което говори, че жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права. Единствено сред привържениците на ГЕРБ мнението относно конвенцията е разделено на две равни части поради ясно заетата позиция от страна на партията относно документа. Теренът на проучването е приключил, преди министър-председателят да обяви, че замразява ратификацията на конвенцията от Народното събрание.
Анализаторите не отчитат сериозна динамика и в електоралните нагласи в сравнение с изследванията през декември и януари. ГЕРБ запазва първата си позиция с преднина от около 2,5% от всички запитани пред своя основен опонент БСП. След тях се нареждат ДПС (6,4%) и Обединени патриоти (5,2%).

ГЕРБ би получил подкрепата на 26% от пълнолетното население, а БСП - 22,4%, ако изборите бяха сега, показват данни на "Афис" от  национално представително проучване в периода 8 - 12 февруари сред 1010 пълнолетни български граждани.
Към момента ГЕРБ събира подкрепата на 26% от пълнолетното население. Този дял допреди 8-9 месеца (непосредствено след старта на кабинета) е бил около 30 на сто. Към момента готовите да изберат социалистите са 22,4%, колкото приблизително са били и през лятото на миналата година, дори се наблюдава минимален ръст в подкрепата.
Забелязва се минимален, но постоянен спад при Воля (към този момент подкрепа от 2,5%). Социолозите отчитат спад и при Обединените патриоти - 3,8%, а преди няколко месеца е бил малко над 6%. ДПС са стабилизирали електоралната си подкрепа, като към момента тя е в порядъка на малко над 7%.
"Афис" констатират увеличаване дела на негласуващите и колебаещите се.
Сумарно това са повече от 35%, което отново ги превръща в най-голямата "(а)политическа сила". Преди 8 месеца този дял е бил 25%.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg