EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

15,5 млн. MWh газ през интерконектора Гърция - България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15,5 млн. MWh газ през интерконектора Гърция - България

mail08:40 | 06.01.2024прегледи 1363 коментарикоментари 0


Над 15,5 милиона мегаватчаса (MWh) природен газ са транспортирани по междусистемната връзка Гърция-България през 2023 г. Това съобщиха от дружеството ICGB ("Ай Си Джи Би"), което е оператор на газопровода. Проектът отбеляза своята първа годишнина и постигна успешно 365 дни на експлоатация без прекъсване на дейностите. 

Газопроводът оперира с капацитет 3 млрд. кубични метра в година, като осигурява около половината от нуждите на България за вътрешно потребление и дава възможност за пренос на газ до други държави в региона. През изминалата година са регистрирани над 20 нови ползватели на мрежата на интерконектора. Чрез изграждането на допълнителна инфраструктура в Кърджали, газовата връзка вече осигурява достъп до нов диверсифициран източник на природен газ и за местния бизнес, и битовите потребители, допълват от "Ай Си Джи Би".

През 2023 г. "Ай Си Джи Би" проведе за пръв път годишни търгове за капацитета на интерконектора, които осигуриха над 80 процента резервиран капацитет за новата газова година. Чрез търгове за квазигодишен капацитет компанията даде възможност за запазване на капацитет и на точката за междусистемно свързване с гръцката преносна мрежа. Тази стратегическа стъпка ще позволи на търговците достъп до количества от терминала за втечнен природен газ в Александруполис още при пускането му в експлоатация. Оценявайки нарастващия пазарен интерес към този нов маршрут за доставки, "Ай Си Джи Би" инициира процедура за увеличаване на капацитета на интерконектора, за да разшири техническия капацитет на интерконектора до 5 млрд. куб. метра годишно. Обвързващата фаза на процеса е планирана за лятото на 2024 г., се посочва в съобщението.

Посредством газовата връзка Гърция - България бе осигурен нов маршрут за сигурни доставки на природен газ за Молдова и Украйна през Трансбалканския газопровод, което допринесе за подобряване енергийната свързаност на Европа и диверсификацията на източниците. С тази цел "Ай Си Джи Би" инициира и идеята за разширяване на Вертикалния газов коридор към Молдова и Украйна с подкрепата на операторите на преносни системи в съседните държави, тъй като развитието на енергийната инфраструктура в синхрон е от ключово значение за по-устойчив и сигурен енергиен сектор.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg