EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1500 корупционни трансакции на месец

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1500 корупционни трансакции на месец

mail15:00 | 24.09.2012прегледи 632 коментарикоментари 0


След период на подобрение (2009 г.), през последната година равнището на административната корупция сред населението в България остава непроменено и страната остава в групата на държавите-членки на ЕС с висок корупционен риск. Средномесечният брой на корупционните трансакции през 2011/2012 г. е около 1500. През последната година намалява корупцията в стопанската сфера и участието в корупция в бизнес сектора е с най-ниски стойности за последните 12 години, като най-вече се запазват настъпилите принципни положителни промени в бизнес средата след приемането на България в ЕС през 2007 г., когато равнището на корупция в бизнеса намалява наполовина. Индексът на корупционен натиск върху населението при правителството на С. Сакскобурготски е с най-ниски стойности (1.0-1.1). Най-висок е този индекс при правителството на „тройната коалиция” (1.5-1.7), а при сегашното се стабилизира на нива 1.1-1.3. Това сочат данни от традиционното проучване на Центъра за изследване на демокрацията на динамиката и равнището на корупцията в България*.

За разлика от показателите, отразяващи корупционни дейности, субективните представи на гражданите за корупционните практики в периода 2009-2011 г. се подобряват. Гражданите възприемат по-позитивно действията на правителството за противодействие на корупцията, което вероятно е свързано с широката комуникационна кампания на българските власти.
Има няколко основни фактора, допринасящи за корупционния натиск и участие в корупционни действия в България. Една от най-значимите предпоставки е политизацията на дейността на държавната администрация. От друга страна, липсата на ефективни реформи в съдебната власт и невъзможността на съдебната система сама да проведе реални реформи продължават да бъдат изключително сериозен проблем. Не на последно място, корупционното въздействие върху медиите е негативно повлияно от икономическата криза, която засилва уязвимостта им от страна на представителите на властта, и като цяло от комерсиализирането на журналистическата професия.

Препоръки към политиката
Противодействието на корупцията може да се осъществява по два основни начина:
1) Промяна на средата: извършване на реформи в начина на действие на правителството,
администрацията и организацията на обществените услуги, които да доведат до промяна в
структурата на интересите и механизмите, пораждащи корупционни взаимодействия;
2) Контрол върху поведението на администрацията и гражданите: идентифициране,
разкриване и наказване на вече извършени корупционни действия.
Конкретни структурни и административни реформи, необходими за противодействието на
корупцията в България включват:
• Реформа в сферата на правосъдието;
• Реформа в структурата и начина на функциониране на силите за сигурност, най-вече
полицията;
• Засилена роля на контролните институции;
• Реформа в системата за обществени поръчки.

* Данните са получени чрез Системата за мониторинг на корупцията (СМК), разработена от Центъра за изследване на демокрацията и Витоша рисърч.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg