EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

1:5, че ще има български газ или петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1:5, че ще има български газ или петрол

mail07:00 | 14.02.2019прегледи 1217 коментарикоментари 0


Местният добив в Черно море е една от най-реалните форми на диверсификация на източниците на енергийни ресурси - нещо, към което нашето правителство се стреми и работи активно. Местните ресурси ще ни съдействат за повече енергийна независимост и по-добра ликвидност на борсата за търговия с природен газ. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на посещение на сондажния кораб Noble Globetrotter II на компанията Shell International Exploration and Development Italia S.p.a. в Бургас.
Енергийният министър и вицепремиерът Томислав Дончев се запознаха на място с предстоящите дейности по провеждане на проучвателен сондаж в блок "Хан Кубрат". По думите на вицепремиера Дончев, предварителните проучвания в блока дават основание да се направи и сондаж, което е оптимистична перспектива.

"Не мога да бъде убеден, че ще намерим нефт или газ, но съм убеден, че ще постигнем най-доброто. Шансовете са 1 към 5 да се получи нещо, което си струва". Това обяви в Бургас шефът на петролния гигант "Шел" за Европа Макс Брауърс. Преди това разведе вицепремиера Томислав Дончев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и кмета на Бургас Димитър Николов да разгледат сондажния кораб "Нобъл Глоуб Тротър".

"Проучвателните операции са скъпо нещо и самият факт, че съоръжението е тук, е добра новина", заяви Дончев. И шеговито добави, че българската държава няма претенции какво ще бъде открито нефт или газ или комбинация от двете. "Стискам палци", каза вицепремиерът.

Геоложките проучвания в квадрант "Хан Кубрат" приключили и били обнадеждаващи. Сондата ще бъде пусната на дълбочина 3000 метра до морското дъно и оттам ще го пробие на още 1,5 км. Такива дълбоководни сонди се правели за залежи с индустриални количества, а според експерти геологията на плочата, която ще се дупчи, била като на Каспийско море, където има големи залежи от неф и газ.

Шефката на "Шел" за България Камеля Славейкова добави, че годишно компанията прави 50 проучвания в цял свят, 8-10 от които са дълбоководни и едно от тях ще е в България. Такива са били извършвани в Бразилия, Мексиканския залив и Малайзия. И успокои, че сондажът ще се извърши при спазване на всички екологични изисквания и норми за безопасност.

Правителството вече четвърта поредна година концентрира усилията си за изграждане на липсващата инфраструктура и за развитие на пазара на природен газ в страната, подчерта министър Петкова по време на посещението. Тя припомни, че заедно с Европейската комисия е разработена концепция за изграждане на газоразпределителен център и един от възможните източници за захранването му е местният добив.
Актуализираната в края на миналата година енергийна стратегия на страната очертава като една от основните перспективи либерализацията на пазара на природен газ и създаването на борса за търговия с газ. В изпълнение на тази стратегия "Булгартрансгаз" ЕАД вече регистрира дъщерно дружество - "Газов хъб Балкан" ЕАД, което ще оперира платформи за търговия за нуждите на пазарите в рамките на газовия хъб. Петкова акцентира, че дългосрочната визия на правителството предвижда 49% от собствеността на това дружество да бъде предоставена на частни инвеститори - индустриални консуматори, оператори на газопреносни и газоразпределителни мрежи, лицензирани оператори на газови борси и други.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886