EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

15 сорта растения създадени за година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15 сорта растения създадени за година

mail09:30 | 25.10.2010прегледи 715 коментарикоментари 0


За периода 2009-2010 година институтите на Селскостопанската академия /СА/ разработиха и получиха сертификати за 15 нови сорта растения и 16 породи животни. Това съобщи днес във Варна председателят на академията проф. Светла Бъчварова. Тя откри изложението "Даровете на родната земя", което се провежда по случай празника на българската земеделска наука - 25 октомври.
Към българските сортове има голям чуждестранен интерес, посочи проф. Бъчварова. По думите й причината е, че те се адаптират много добре в другите държави. Интерес има към сортовете български фъстъци, десертни лозя, различни овошки. Сега научните работници на академията работят върху разработването на сухо- и студоустойчиви сортове.
Текат изследвания за влиянието на генномодифицираните организми във фуражите върху животинската продукция, посочи Бъчварова. По думите й сред задачите на учените е и повишаването устойчивостта на сортове растения срещу различни болести. Институтите на академията сега работят по 198 международни проекта, от които 69 финансирани от ЕС. Един от проектите е за изграждане на Балкански център за изследвания и трансфер на знания и практика в зеленчукопроизводството. Стойността му е 1 милион евро. Центърът трябва да бъде готов през 2011 г.
През тази година институтите на СА са работили по 234 проекта, финансирани от републиканския бюджет и фонд "Научни изследвания". Бъчварова уточни, че академията притежава и поддържа общо 408 сертификата за нови сортове растения и породи животни.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg