EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Неизгодно е отглеждане на зеленчуци в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неизгодно е отглеждане на зеленчуци в България

mail10:16 | 07.12.2009прегледи 1892 коментарикоментари 1


От години основен проблем в консервната промишленост е липсата на суровина. Като втори проблем може да се посочи липсата на работната ръка, казва за агенция Фокус Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ). „Проблемът се изразява в това, че за селскостопанския производител е безинтересно да произвежда зеленчуци”, обясни Божинова. По думите й субсидиите, които са гласувани да се дават в европейски мащаб, са за декар, за единица обработваема земя. „Разликата в себестойността на зеленчуци в сравнение с тази на житни култури е в пъти. Себестойността за производството на един тон пшеница е около 68 лв., а за един тон корнишон е около 1300 лв. Субсидията е еднаква и за едните, и за другите. За всички е ясно защо в момента всички гледат житни култури и никой не желае и да чуе за това да засажда зеленчуци”, коментира Божинова.
Тя изрази мнение, че българското правителство не е успяло да намери мотивация така, че производителят на зеленчуци да бъде компенсиран донякъде за тези разлики. Божинова отбеляза, че поради кризата със суровините, с около една трета е намалял износът на плодове и зеленчуци от България.
Според нея в момента вече има негативно съотношение между двата вида култури. „Това нещо го знаят в Министерство на земеделието, знаят го и във Фонд „Земеделие”. Всички институции, които имат отношение, са известени за това състояние. Надявам се в близките един-два месеца да имаме някакъв отговор, защото след това ще е много късно”, добави Антоанета Божинова.


 
Коментари
 
мо - 19-04-2011 г. 16:45:26

А тютюна се субсидира май а?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4141