EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

15% по-скъп газ иска "Булгаргаз"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15% по-скъп газ иска "Булгаргаз"

mail15:30 | 11.06.2012прегледи 790 коментарикоментари 0


Държавното дружество "Булгаргаз" иска увеличение на цената на синьото гориво с 15,73 процента от 1 юли заради по-скъпия долар и необходимостта от запълване с газ на хранилището в Чирен. Това се посочва в съобщение на дружеството до медиите.
В съответствие с изискванията на Закона за енергетиката, "Булгаргаз" - дъщерно дружество на "Български Енергиен Холдинг", представя заявлението си за цена на обществена доставка на природен газ за третото тримесечие на 2012 г. в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. В заявлението са отчетени ценообразуващите фактори - ниво на котировките на алтернативни горива на средиземноморски борси, както и съотношението долар/лев за осреднен период от минимум 30 дни, посочват от "Булгаргаз". Към настоящия момент, въпреки положените усилия, не е възможно да бъдат отчетени постигнатите, включително на най-високо държавно ниво, договорености за намаляване на разходите ни при внос на природен газ, тъй като съответните документи, узаконяващи споразуменията, са подписани от "Булгаргаз", предоставени на доставчиците на дружеството, но все още не са официализирани от тяхна страна, посочват от българската газова компания. Предложението на "Булгаргаз" за пределна цена на обществената доставка на природен газ през третото тримесечие на 2012 г. е 809,05 лв. за хиляда куб. метра без акциз и без ДДС. По високата със 109,95 лв. на 1000 куб. метра цена спрямо пределната цена за второто тримесечие се формира от по-високия курс долар/лев. Прилаганият през второто тримесечие осреднен курс е 1,47728 лв. за един долар, докато за третото тримесечие той е 1,55158 лв. или с 5,02 процента по-висок.
Втората причина за исканото повишение на цената е "несбъдването" на параметрите от доклада на ДКЕВР при определяне на цената за второ тримесечие и необходимостта от по-високи приходи от получените при прилагането на утвърдената цена 699,10 лв. на 1000 куб. метра без ДДС и акциз, посочват от "Булгаргаз".
Третият фактор за новото поскъпване е необходимостта да се нагнетят количества природен газ /148,5 млн. куб. метра/ в хранилището в Чирен, за да бъдат подсигурени доставките през следващия отоплителен сезон. В случай че това съхранение бъде отложено, пределната цена би била 766,73 лв. за 1000 куб. метра без акциз и без ДДС, но това би увеличило риска за доставките през зимата на 2013 г., отчитат от "Булгаргаз". В заявлението за цена не е предвидено покриването на недовзетия приход на "Булгаргаз" от предходни периоди, посочват от компанията. Финансовият отчет на дружеството за 2011 г. отчита загуба в размер на 73,2 млн. лева, а за 2010 г. - загуба  в размер на 37,392 млн. лв., информират от компанията. Към 30 април 2012 г. дружеството има и оперативна загуба в размер на 101,821 млн. лв., посочват от "Булгаргаз". Давайки си сметка за тежестта, която ще бъде за нашите потребители приемането на посочените цифри, уверяваме тях и българската общественост, че незабавно ще ги информираме при окончателното документално финализиране на постигнатите договорености за по-ниски разходи при вноса на природен газ, с цел прилагането им при продажбата му на потребители на "Булгаргаз", се посочва в съобщението на компанията.


 


Тагове: газ, поскъпване
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg