EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

147 лв. средно за парно в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

147 лв. средно за парно в София

mail07:40 | 17.01.2013прегледи 461 коментарикоментари 0


Средната декемврийска сметка за отопление и топла вода за клиентите на дружество за дялово разпределение в София е 147 лева. Това сочи анализът за калкулираната енергия за последния месец на 2012 г.

Клиентите на централно топлоснабдяване в столицата имат средно 114,68 лева за отопление през декември. Средната сметка за топла вода за същия месец е 32,33 лева. Декемврийските сметки за 2012 г. са с 20,3% по-високи от средните сметки за парно и топла вода за месец декември 2011 г., когато са били 117,12 лева.
Освен личното потребление на топлинна енергия за всеки клиент и метеорологичните условия, в рамките на този период за София има и повишения на цената на парното, което също рефлектира в крайната сума на сметките.
Експертите на дружеството за дялово разпределение напомнят, че с изключение на клиентите, които ползват уреди за дялово разпределение с дистанционен отчет и радиоводомери и имат реално засичане на потреблението всеки месец, всички останали потребители получават сметки с прогнозен дял на база консумация от миналия отоплителен сезон. Така, ако някой клиент е променил реалното си потребление спрямо прогнозния дял текущо през отоплителния сезон, това може да доведе до промяна на дела на останалите клиенти в сградата, т.е. до промяна на техните сметки. Но при изравнителните сметки в края на отоплителния сезон, ще се отчете реалната консумация на всички клиенти в сградата, което ще доведе до корекция на сметките и някои клиенти могат да получат пари, ако са надплатили, а други да се наложи да доплащат. За да се избегне такова изкривяване прогнозните дялове по време на отоплителния сезон, клиентите могат да поръчат междинен отчет.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg