EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

1400 МСП с 30% ръст на приходите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1400 МСП с 30% ръст на приходите

mail07:00 | 13.11.2017прегледи 11305 коментарикоментари 0


„Приходите на 1438 малки и средни предприятия са нараснали с 30% през 2016 г. спрямо предходната година“. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева по време на обявяването на класацията „Гепард“ за най-динамичните малки и средни предприятия в България, която е направена сред тези фирми по публични данни. Те са реализирали приходи за 17.324 млрд. лв., което е 18.4% от БВП за миналата година. Нетната печалба е почти 1.2 млрд. лв., а активите им – 11.7 млрд. лв. От първите десет компании в класацията, шест са базирани в София и по една в Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград. Продажбата на автомобили и части, производство на машини, търговията, транспортът, високите технологии и производството на облекла и текстил са секторите, в които са реализирани най-големите приходи. Търговията реализира ръст от 170.8%, строителството – 150.2%, транспортът – 97.8%, информационните технологии – 91%, облекло и текстил – 68%.

Малките и средните предприятия в цяла Европа са изправени пред все по-сериозни предизвикателства от различно естество, като непрекъснато изостряща се конкуренция и глобализиращи се пазари, нови бизнес модели в резултат на развитието на новите технологии – като например повсеместната цифровизация (четвъртата индустриална революция), кръговата икономика и икономиката на споделянето; недостиг на квалифицирана работна ръка с подходящи умения вследствие на демографската криза в Европа, застаряването на населението и миграцията.

Друг сериозен проблем, по който ние работим е обучението за насърчаване на предприемачеството, обясни Захариева. То не е включено по последователен начин в образователната система. Затова подкрепяме действията на европейски, национални и регионални организации на малкия и среден бизнес за осигуряване на информация и обучения, допълни тя. Трябва да се обогатят съществуващите инструменти в подкрепа на засилването на предприемаческия дух сред младите хора и да се гарантира, че програмите остават насочени към развитието на основни умения. Бизнесът иска да се въведе предприемачеството като част от програмите на всички етапи от обучителния процес. ИАНМСП и Министерството на икономиката работят да се опростят и намалят допълнително разходите за процедурите за започване на бизнес, да се намали административната тежест, да се улесни достъпът до финансиране и да се мотивират повече хора да развиват своите предприемачески инициативи. До момента от 187 предоставяни административни услуги, са предложени промени в 113, като от тях 67 броя такси са предложени за намаляване, а за 21 услуги таксата напълно отпада.

Мариета Захариева награди победителят в класацията – софийската компания „Дийп дайв системс“, която е реализирала рекорден ръст приходи от 593.60% за миналата година или общо 5.417 млн. лв. В нея са заети 12 служители. Тя е специализирана в изготвянето на цялостна концепция за системи за закотвяне на плаващи съоръжения на различни дълбочини. Участвала е в реализацията на яхтените пристанища Балчик и Созопол, на първото рибарско пристанище в Сарафово и в създаването на първия изкуствен подводен риф в акваторията на Българското Черноморие. „Дийп дайв системс“ е била основният изпълнител в световноизвестния проект „Плаващите кейове“ на Христо Явашев – Кристо на езерото Изео в Италия.


Тагове: бизнес, приходи
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886