EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1.339 млрд.лв. в Югозападен район по ОПОС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1.339 млрд.лв. в Югозападен район по ОПОС

mail12:39 | 10.06.2016прегледи 969 коментарикоментари 0


В Югозападния район за планиране са инвестирани 1,339 млрд. лева през последните няколко години за екологична инфраструктура по проекти, финансирани по Оперативна програма "Околна среда" /ОПОС/, Националния доверителен екофонд и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на среща в НДК с кметове от Югозападния район за планиране, като им представи възможностите на управляваните от МОСВ финансови инструменти.
Югозападният район за планиране обхваща областите София-град, София-област, Благоевград, Перник и Кюстендил.
През изминалия период в Югозападния район за планиране е изградена и рехабилитирана ВиК мрежа с обща дължина 336 км, изградени са четири пречиствателни станции за отпадъчни води - в Костинброд, Етрополе, Пирдоп и Благоевград, а в процес на изпълнение са пречиствателни станции в Ботевград и Банско, отбеляза Василева. По думите й присъединеното население към тази екологична инфраструктура е близо 90 хил. души.
В Югозападния район за планиране са изградени и три регионални системи за управление на отпадъците - в Столична община, Костенец и Разлог, като населението, ползващо инфраструктурата, е близо 1,5 млн. жители, посочи Василева. Тя припомни, че по ОПОС са купени и екологични превозни средства за Столична община /СО/.
Министърът отбеляза, че в Югозападния район за планиране все още продължава да стои предизвикателството, свързано с реализацията на водната реформа. Тя изрази надежда процесът да се развие, за да могат общините да ползват наличното финансиране по ОПОС. Предстои да обявим покана за разработване на регионално прединвестиционно проучване към СО, която е изключение, тъй като на територията й има концесионер, коментира Василева.
Отворените процедури за кандидатстване до момента и тези, които предстои да бъдат обявени до края на годината за екологични проекти на общините, са на обща стойност 1,350 млрд. лева, посочи Василева. Работата трябва да е интензивна, разчитаме на доброто взаимодействие с общините, каза тя и поясни, че приоритет ще се дава на "зелени" проекти, които отчитат принципите на устойчиво управление.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg