EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

130 руски фирми в българо-руски инвестиционен форум

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

130 руски фирми в българо-руски инвестиционен форум

mail14:30 | 08.10.2012прегледи 706 коментарикоментари 0


На 8 октомври на инвестиционен форум в Москва няколко български фирми и представители на  държавата ще отправят към колегите си от Русия посланието, че българските делови среди са коректен партньор, а държавата ни предлага изгодни инвестиционни условия. Това научи БТА от Росен Иванов, експерт в "Ентреа Кепитъл", която е изпълнител по проект на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ за представяне на страната ни като инвестиционна дестинация, финансиран по оперативна програма "Конкурентоспособност". Целта ни е да се опитаме да разширим наложената в руските граждани представа за България единствено като отлична дестинация за почивка и за покупка на имоти, допълни Иванов. Над 130 руски компании са заявили желание за участие в еднодневния българо-руски инвестиционен форум в руската столица.
Срещата е организирана от БАИ в партньорство с Търговско-промишлената палата на Русия. Форумът ще се състои в конферентния център на Руската търговско-промишлена палата. От българска страна ще участва министърът на земеделието Мирослав Найденов. Презентация на възможностите за инвестиции в България  ще направи изпълнителният директор на БАИ Борислав Стефанов. България ще се представи на форума с три фирми от хранителната и земеделската промишленост, три от спа, балнеолечение и медицински туризъм. Експерт от водеща юридическа кантора ще разяснява на място на потенциалните инвеститори възможностите за развиване на бизнес в България. На разположение на руските делови партньори ще са и експерти на БАИ. Според проучване на БАИ за Русия секторите - хранителна промишленост, земеделие и туризъм са сред тези с най-голям потенциал за привличане на инвестиции. Това е и причината на форума да се представят компании от тези икономически дейности.
По данни на БНБ досега Русия заема седмо място сред класацията по държави за инвестиции, като руските инвестиции в България за последните 15 години са на стойност 1,486 млрд. евро. За полугодието техният размер достига 73,3 млн. евро, което с 6,3 млн. евро повече спрямо същия период на миналата година. Основните сектори, в които има руски инвестиции от началото на годината са недвижими имоти, химия и туризъм.
Прогнозите са до края на годината руските инвестиции да достигнат повече от 250 млн. евро при около 180 млн. евро за 2011 г. във връзка с последните предложения за законодателни промени, които допълнително ще облекчат инвестиционния климат в страната. Като продължение на темата българската Служба по търговско-икономически въпроси към посолството ни в Москва ще организира на 9 октомври от 10.00 ч. кръгла маса на тема: "Развитие на търговско-икономическите взаимоотношения между България и Русия в контекста на членството на РФ в СТО и интеграционните процеси в постсъветското пространство".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg