EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

13% скок на електроенергията от 1 юли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

13% скок на електроенергията от 1 юли

mail15:45 | 29.06.2012прегледи 693 коментарикоментари 0


Не с 10, а с 13 % ще се увеличи цената на електроенергията от 1 юли, съобщи от парламентарната трибуна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той представи пред депутатите решението на регулатора във връзка с повишаването на цените. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев присъства в пленарната зала.
Единственият фактор за увеличението на цената на електроенергията са добавките за зелена енергия, обясни Семерджиев. Той дойде да направи изявление в парламента и каза, че е искал първо пред депутатите да съобщи решението на комисията, взето късно снощи.
Искам да призная, че това беше трудно решение, но ако не го бяхме взели, рискувахме общественият доставчик, в случая Националната електрическа компания, да изпадне в невъзможност да покрива разходите за зелена енергия, за така наречената "кафява енергия" от когенерация и невъзстановяемите разходи от централите с дългосрочен договор.
Независимо че цените на електроенергия в България са най-ниски в ЕC, всяко повишение се приема изключително критично от потребителите, заключи Семерджиев. Съзнаваме, че ще създадем напрежение за крайните потребители, каза той, но работим заедно с Министерството на икономиката по овладяване на крайните цени, допълни той.
Ангел Семерджиев обясни, че новата цена на тока се налага, защото общественият доставчик НЕК е ощетен от повишеното производство от възобновяеми източници.
По предложение на енергийния регулатор е приета и промяна в Закона, според която цените на тока ще могат да се приемат няколко пъти годишно:
Трябва да не допускаме прегряване на пазара, каза Семерджиев.
За последните няколко месеца у нас са изградени нови 400-мегаватови мощности от фотоволтаици, което и вдига цената на тока, призна Семерджиев. Той коментира, че за съжаление няколко фирми печелят от тази ситуация:
Проблемът е дали НЕК ще може да издържи да заплаща тази цена. Нямаме право да поставяме под съмнение такава компания, която е гръбнакът на българската енергетика.
Диян Червенкондев от ГЕРБ заяви, че повишението на тока се определя по методики на база на реалните разходи и мощности на зелената енергия:
В интерес на истината и ние днес научаваме тази новина. В последно време са включени мощности, които повишават цената. Разбирате ли, че тези мощности са от преди 2011 година.
Петър Димитров от БСП заяви, че е трябвало да се мине на пазарен принцип:
Ежедневно се подписват нови договори и се лансират български фирми, свързани семейно или приятелски с управляващите. Защо не минаха на пазарен принцип на формиране на цената? Понеже АЕЦ "Козлодуй" ще ги съсипе, това не се прави./БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163