EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

13 000 кандидат-търговци на цигари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

13 000 кандидат-търговци на цигари

mail10:30 | 03.06.2010прегледи 3330 коментарикоментари 0


В края на срока за подаване на документи за разрешително за продажба на цигари – 30 април, са подадени близо 13 000 заявления, като с едно заявление може да се иска разрешително за повече от един обект. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници” за Агенция „Фокус”.
В Пловдив например с 1550 заявления са подадени документите за 2215 обекта.
Потребители се оплакаха, че в много от магазините, от които досега са си купували цигари, вече не се предлагат тютюневи изделия.
По данни от общините около 30 000 обекта имат разрешителни за продажба на цигари, издадени от общинските власти. С промени в Закона за акцизите и данъчните складове от края 2009 г разрешителният режим за продажба на тютюневи изделия премина от общинските власти към Агенция „Митници”.
Според митниците има няколко възможни причини един магазин, който до промяната в закона е продавал тютюневи изделия, вече да не ги предлага:
Собственикът е взел решение да преустанови продажбата на цигари и не е подал документи.
Собственикът има желание да продава цигари и след 30 април, но е пропуснал срока. След 30 април разделението между „нови” и „стари” обекти отпада, тоест търговецът следва да преустанови продажбата на цигари, да подаде документи и след получаване на разрешително да започне отново продажбата.
Собственикът е подал документи в срок, но не знае, че може да продължи да продава цигари и в междинния период, докато получи разрешителното си. Тези търговци трябва да знаят, че след като са спазили срока, могат да продължат да продават тютюневи изделия и до получаването на разрешително или съответно до получаването на отказ. Продажбата е въз основа на входящия номер, ДДС регистрацията и старото разрешително.
Тъй като промяната в Закона за акцизите и правилника за прилагането му е затруднила обслужването на новите обекти, е създадена организация от митниците за обработване с предимство на заявленията на новите търговци, в случаите когато този факт е отбелязан. Още с изтичането на крайния срок първите подали документи вече са получили своите разрешителни. Така например към 30 април Митница Русе е издала над една пета от заявените разрешителни, а Митница Свиленград и Митница Лом са излезли със становище по съответно една трета и една втора от подадените комплекти документи.
Самата процедура по представяне на документи пред митническите власти и издаване на разрешителните трябваше да се регламентира чрез поправки в Правилника за прилагане на ЗАДС. Търговците, които имат разрешителни от общината, валидни към 1.12.2009 г (или така наречените „стари” търговци), можеха да подновят безплатно лиценза си, като подадат документи в Агенция „Митници” до края на април. В случаи, че са направили това, те могат да продължат да продават цигари и след 30 април, до получаване на новото разрешително въз основа на входящия номер, ДДС-регистрацията и старото разрешително.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg