EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

12.6 млн. за укрепване на свлачища през 2009 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12.6 млн. за укрепване на свлачища през 2009 г.

mail09:46 | 20.04.2010прегледи 909 коментарикоментари 0


104 свлачища са регистрирани на територията на Варненска област. Това съобщи губернаторът на морския град Данчо Симеонов, цитиран от в. Позвънете. 94 са били свлачищата във Варненско към края на 2009 г. Засегната от абразионната дейност площ е била 36 844,2 дка. 10 нови свлачища са се активизирали през първото тримесечие на настоящата 2010 г. Те са обхванали близо 40 километра площ, съобщи още областният управител. Новите свлачищни процеси са възникнали в района Траката – “Виница”, местността Балъмдере, пътя за село Звездица, в кварталите “Аспарухово” и “Галата”, рибарско селище Траката, както и по пътя за местност Перчемлията.
Ежегодно Министерството на регионалното развитие и благоустройството отделя средства за укрепване на свлачищните процеси. По думите на Симеонов през миналата година около 7 млн. лв. са отишли за укрепителни мероприятия в района на Дървения мост, а над 5,6 млн. лв. са разходвани за овладяване на свлачището в района на спирка “Писател”.
Вече е стартирала процедурата за укрепване на пропаданията в района на "Спорт палас" и Трифон Зарезан, но все още няма избран изпълнител. Това е научил областният управител при последното си посещение в регионалното министерство. Идеята е там да се направи проект и водите от селищно образувание „Чайка” да бъдат отвеждани до новия колектор на Златни пясъци, коментира губеранторът. Според него обаче проблем за овладяването на свлачището на Трифон Зарезан е и отказът на живущите в района да допуснат работници и укрепителни дейности в имотите си. Според  Симеонов, последните измервания на Трифон Зарезан показват, че свлачищният отстъп там е 6 метра, а скоростта на преместване на земните маси - 6,83 мм на денонощие.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg