EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

125 млн.лв. нужни за без таван на пенсии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

125 млн.лв. нужни за без таван на пенсии

mail12:10 | 19.09.2013прегледи 797 коментарикоментари 0


Едно от предложенията на Консултативния съвет по въпросите на социалното осигуряване към Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е да отпадне таванът на всички
пенсии, но това ще струва 125-126 млн. лева допълнително на бюджета за следващата година. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов на пресконференция след заседание на съвета.
Други обсъждани предложения са да отпадане връзката между максималния осигурителен доход и максималния размер на пенсиите, както и индексацията на пенсиите да върви по общите правила, например по швейцарското правило, посочи министър Адемов. Всички обсъждани варианти на днешното заседание са само първоначални, няма окончателно решение, уточни той.
Според действащия текст за социално осигуряване от 1 април 2014 г. трябва да отпадне максималният размер на пенсиите за новоотпуснатите пенсии от 1 януари 2014 г. Това обхваща близо 3 хил. пенсионери и ще струва около 1 млн. лв. месечно. При действащото законодателство съществува хипотеза за дискриминиране на новоотпуснатите пенсии и противопоставяне на тези, отпуснати преди 31 декември 2013 г., посочи министър Адемов. Той допълни, че има решение на Комисията за дискриминация, че този текст създава условия за дискриминация.

Очевидно е, че има диспропорции, заложени със законодателството още от 2000 г., смята Адемов. За пенсиите, отпуснати преди 2000 г., се вземат три последователни години преди 1997 г. и на базата на това правило се изчислява размерът на пенсиите. За всички пенсии, отпуснати след 2000 г., освен тези три последователни години, при изчисляване размера на пенсиите влиза и осигурителният доход за всяка година поотделно, което на практика означава, че законово привилегировани са били тези, чиято пенсия е отпусната преди 2000 г. Тогава не е имало максимален осигурителен доход и е имало възможност да се осигуряват върху доходите, които са получавали в реалния им размер, коментира министърът.
По думите му това са предпоставките, които в момента са причина за "създадената несправедливост". Няма максимално справедлив вариант, идеята е да стигнем до по-малко несправедливия, който е обществено и финансово приемлив, коментира министър Адемов и добави, че окончателно решение в тази посока се очаква да бъде предложено на 1 ноември.

 

 

източник:БТА
 


Тагове: пенсии, таван
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg