EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

124,4 млн. лв. дарения за 2022 година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

124,4 млн. лв. дарения за 2022 година

mail18:15 | 07.12.2023прегледи 536 коментарикоментари 0


Близо 124,4 млн. лева са дарили компании, фондации, физически лица и еднолични търговци през 2022 г. Това е 29 на сто повече спрямо 2021 г., показват данните в годишния анализ на дарителството, изготвен от Българския дарителски форум (БДФ).

Най-голям дарител на финансови средства през 2022 г. са компаниите (45 на сто спрямо общия обем средства за годината), следвани от фондациите (39 на сто от общия обем). Даренията от индивидуални дарители се нареждат на трето място (с 15 на сто от общия обем дарени средства), а тези от еднолични търговци са на четвърто (1 на сто). 

През 2022 г. се наблюдава категоричен ръст в дарените средства при всички частни дарители: компании, фондации, физически лица и еднолични търговци. 

Компаниите са най-големият дарител в страната за трета поредна година. В абсолютна стойност те са дарили 56 265 306 лева. Спрямо 2021 г. се регистрира ръст от 10 на сто или с 4,9 млн. лева повече. Компаниите са подкрепили НПО, които работят на терен и са инвестирали в курсове за правна, психологическа и здравна помощ, дарили са доброволен труд, стоки и предмети и в двата ключови момента – бежанската вълна след началото на войната в Украйна и наводненията в карловските села през септември 2022 г. Бизнесът е избрал да дарява приоритетно в сферите "Здравеопазване", "Образование и наука" и "Социална подкрепа". 

Фондациите са дарили общо 48 409 802 лева през 2022 г. Отчита се ръст от 43 на сто или нарастване като абсолютна стойност с над 14,6 млн. лева. Гражданските организации, които имат специфична експертиза в предоставянето на услуги при хуманитарни и други кризи, са надежден партньор в изграждането на инфраструктура и механизми за оказване на адекватна помощ за най-засегнатите. Сферите, подкрепени приоритетно от фондациите през 2022 г., са "Социална подкрепа" и "Образование и наука", както и "Детско и младежко развитие", включително в контекста на интеграцията на украинските бежанци у нас. 

Хората (физическите лица) са дарили 18 574 735 лева през 2022 г., което е със 7,6 млн. лв. повече от предходната година и това е най-сериозният ръст в анализираните източници на дарения през годината - ръст от 70 на сто, сравнено с предходната 2021.

Значителното повишение на дарителската активност се дължи отново на спонтанната емпатия към пострадалите от тежките кризи – бягащите от войната в Украйна и загубилите домовете си при наводнението в Карловско. Анализът на данните, които БДФ събира, показва увеличение в обема дарителски средства от всички канали и източници: нарастват декларираните към НАП дарения, дарителските SMS-и и обаждания, както и средствата, събирани чрез дарителските платформи. Социалните и здравни каузи запазват водещо място като най-подпомагани и през 2022 г. и от страна на физическите лица. Лек ръст бележи и дарителството за човешки права. Други каузи обаче остават в установеното от предишни години сравнително ограничено равнище или дори бележат лек спад. 

Анализът на БДФ включва и резултати от национално представително проучване, проведено от социологическата агенция "Алфа Рисърч", с които се проследяват нагласите на хората към дарителството през годините и по какъв начин те откликват на апели за подкрепа.

Според проучването се запазват възходящите тенденции в областта на индивидуалното дарителство. За първи път в последните няколко години през 2022 г. даряващите са повече от тези, които не са подкрепили кауза (56 на сто през изминалата година спрямо 44 на сто през 2017 г.). Наред с финансови средства, които остават предпочитан начин за подкрепа от страна на хората, българите правят и материални дарения (дрехи, одеяла, строителни материали, хранителни пакети) - 46,2 на сто от запитаните са дарили по този начин.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg