EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

12 юни - подписваме за газова връзка с Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12 юни - подписваме за газова връзка с Гърция

mail12:30 | 26.05.2015прегледи 643 коментарикоментари 0


На 12 юни в София ще се подпише окончателното инвестиционно решение за изграждането на българо-гръцката газова връзка, обяви пред медии министърът на енергетиката Теменужка Петкова. За страната ни българо-гръцката връзка е много важна, защото ще ни даде достъп до газ от Каспийския регион, отбеляза в свой доклад Петкова по време на конференция за енергийната стратегия за Европа.
Концентрирали сме се върху изграждането на този проект, защото чрез него България ще има достъп до Южния газов коридор и така ще може да диверсифицира своите източници на газ, каза Петкова.
Тя отчете, че в последните години проектът не е вървял с нужните темпове, но в последните пет месеца е била изготвена пътна  карта, определен е бюджет на проекта, което ще даде възможност  за начало на изкупуването на земите по трасето на газовата  връзка, а през юни ни предстои последна стъпка - вземане на  окончателно инвестиционно решение. До март 2016 г. трябва да  започнат строителните работи , а до 2018 г. вече да е факт  интерконекторът, посочи Петкова.
 

По отношение на връзката с Румъния Петкова изрази надежди, че до края на 2015 тя бъде завършена. По интерконектора с Турция сме представили на нашите партньори предпроектно проучване, каквото в момента очакваме и от тях. Създадени са "по-интензивни контакти" и със Сърбия, като през миналата седмица зам.-министърът на икономиката е посетил страната, посочи Петкова. На 13 март МЕ е стартирало обществена поръчка за строителен надзор във връзка с изпълнението на този проект, имаме и извършено предпроектно проучване. По този проект също има забавяне, като причината е свързана с невъзможността на сърбите да осигуряват финансиране, коментира Петкова.

Министър Петкова коментира, че към настоящия  момент българската страна все още не е уведомена официално от  "Газпром" за неговото решение за "Южен поток" и за спиране на  проекта. Министър Петкова отбеляза, че е рано да се говори за  "Турски поток". Идеята този проект да мине през Гърция, която е  страна - членка на ЕС, означава, че този проект трябва да бъде  обсъден от общността, а това не се е случило до този момент,  допълни тя.
Теменужка Петкова изрази убеденост, че до края на юни новите  договори с двете американски централи ще бъдат факт. Работи се  по въпроса за осигуряване на необходимия кредитен ресурс, за да  може НЕК да изплати своите задължения към централите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg