EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

12 трудови борси през април

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12 трудови борси през април

mail12:00 | 04.04.2012прегледи 414 коментарикоментари 0


През месец април ще бъдат проведени 4 трудови борси в областта на морския туризъм. Борсите ще са специализирани в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, съобщи Агенцията по заетостта. Домакини на борсите ще са бюрата по труда в градовете Добрич, Шумен, Айтос и Поморие. Още 8 общи трудови борси ще бъдат проведени в страната през месеца.
На 28 март 2012 г. в гр. Бургас се проведе специализирана трудова борса в областта на туризма, хотелиерството и ресторантьорството. В нея участваха 21 работодатели, които обявиха 367 свободни работни места за готвачи, сервитьори, бармани, камериерки, администратори, помощник-готвачи, перачи, миячки, спасители и други специалности. Над 600 търсещи работа лица осъществиха директен контакт с работодатели в сферата на туризма.
Поредната морска трудова борса се проведе на 29 март във Варна. В борсата взеха участие EURES съветници от ZAV - Централа за работа на чужденци и специалисти в Германия. Общо в борсата участваха 25 български работодатели, които обявиха 687 свободни работни места за камериерки, сервитьори, администратори на хотели, отговорници търговска зала, готвачи, рехабилитатори, кинезитерапевти, масажисти, пиколо, аниматори, кухненски работници, озеленители, общи работници в кухня и други професии в сферата на туризма. Трудовата борса посетиха над 1000 търсещи работа лица от общините Варна, Аксаково и Белослав. Специалисти от бюрото по труда във Варна оказаха методическа помощ и пряко съдействие на 550 търсещи работа лица при изготвяне на автобиографии и молби. Немските експерти консултираха около 200 търсещи работа лица от цялата страна, владеещи немски език. Работните места за работа в Германия са за готвачи, сервитьори, помощник кухня, помощен персонал в хотелиерството, камериерки, места в системната гастрономия, а в един от увеселителните паркове в Германия търсят бармани, помощник бармани и сервитьори.
Още през февруари се наблюдава нарастване на местата за сезонна заетост, но най-активно се обявяват сезонни места в бюрата по труда през месеците март и април. Част от работодателите обявяват по-рано сезонните си места, за да имат възможност трудовите посредници да направят подбор сред безработните на кандидатите за работа.
В област Бургас заявените свободни работни места на първичния пазар на труда през януари 2012 г. са 253, през февруари броят им нараства до 657, а през март те са вече 1449. За сезонна заетост работни места на първичния пазар на труда през януари 2012 г. са само 15, през февруари броят им нараства вече на 372, а през март те са 1050.
В област Варна заявените свободни работни места на първичния пазар на труда през януари 2012 г. са 400, през февруари броят им нараства минимално до 424, а през март те са вече 2.4 пъти повече – 1019. За сезонна заетост работни места на първичния пазар на труда през януари 2012 г. са само 14, през февруари броят им нараства на 66, а през март те са 6.4 пъти повече – 422.
Пета поредна година Агенцията по заетостта прилага добра европейска практика за организиране на трудови борси. Това е най-добрата възможност за бързо и точно срещане между търсенето и предлагането на труд.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg