EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

12% ръст на цената иска "Софийска вода"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12% ръст на цената иска "Софийска вода"

mail11:30 | 27.06.2012прегледи 459 коментарикоментари 0


"Софийска вода" иска 12 процента увеличение на цената на ВиК-услугите в столицата, за да изпълни инвестиционната си програма, каза пред журналисти Мариана Итева - административен директор на фирмата. По думите й това реално означава повишение  с 20 стотинки на цената на кубичен метър вода, което ще доведе до повишение на сметките на средно домакинство от 1,50-1,60 левана месец. В случай че няма увеличение на цената до исканото ниво, от дружеството смятат, че инвестиционната програма може да се намали с 15 милиона лева до края на 2013 година, тъй като  няма да има средства за изпълнението й.

Преди брифинга на дружеството, който беше непосредствено след щабното учение за преодоляване на последиците от терористична атака в ПСПВ "Бистрица", кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че "Софийска вода" не може да поставя условия на общината. Държа наред с инвестициите във водопроводната система с цел да се спрат течове, които в края на краищата се плащат от хората, да се прави и канализация, допълни тя. По думите й това продължава да е един от проблемите на града. Фандъкова припомни, че именно след връщане на бизнес-плана на дружеството преди три години, се е увеличил делът на изгражданата канализация, което е довело до 60 километра нова канализация и рехабилитирането на 200 километра водопроводи. За мен качество на работата на дружеството не означава само качествена вода и канализационна система, но и при аварийна ситуация да се реагира бързо, да се отстраняват авариите и след това се възстановяват качествено настилките, допълни тя.
По думите на кмета Столичната община и "Софийска вода" имат ясен договор, програма и при определената по обективни критерии цена от ДКЕВР, бизнес програмата може да се изпълнява такава, каквато е заложена. Прокуристът на дружеството Жак Салеси посочи пред журналисти, че заявлението за повишаването на цената на водата е подадено преди една година. Ако сега се приеме то да е с 2,86 на сто, каквото е предвидено от ДКЕВР, то реално от следващата година ще е с 1,4 процента. Това не покрива промените в цените на тока и горивата.
Мариана Итева допълни, че и ДКЕВР посочва в своите документи, че по данни на НСИ социално поносимата цена за София е 5,70 лева на кубичен метър, което е много повече от цената в момента и исканото повишение. Тя заяви, че 70 процента от ВиК-мрежата в София е амортизирана. До момента са направени 151 млн. инвестиции при заложени в петгодишния бизнесплан до сега 146 милиона, каза още тя. За миналата година от дружеството са обслужили 10 000 аварии. В отговор на въпрос на БТА за качеството на възстановените пътни настилки след аварийни ремонти Итева посочи, че дружеството има депозит в общината от 400 000 лева и досега не е била задържана част от него заради нарушения след ремонта. Тя посочи, че не само "Софийска вода" е комуналното дружество, което извършва ремонти под пътните настилки. /БТА

 

 


Тагове: вода, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg