EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1.2 млн. души напуснали Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1.2 млн. души напуснали Германия

mail09:45 | 25.01.2024прегледи 512 коментарикоментари 0


Александър Андреев, Дойче Веле

Защо само за една година 1,2 милиона души са напуснали Германия? Проучванията показват, че всеки четвърти си тръгва поради финансови причини, а почти всеки пети - поради неудовлетвореност от живота в Германия.

"През цялото време е тъмно и сиво, почти не виждаш слънцето", казва една емигрантка в допитване на Института за приложни икономически изследвания в Тюбинген. "Дигитализацията в Германия ми създава усещането, че съм се върнал 20 години назад", твърди друг емигрант, цитиран от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Българите, впрочем, са на четвърто място по численост сред чужденците, които са напуснали Германия през 2022 година, съобщава Федералната служба за миграцията и бежанците, цитирана от агенция Франс прес.

Всъщност повечето хора, които напускат Германия, са чужденци, завръщащи се по домовете си. Освен това по-голямата част от чужденците, които си тръгват от Германия, са пребивавали в страната сравнително кратко. От общо близо 700 000 емигранти, прекарали в Германия повече от три месеца, почти половината напускат Германия още след първата година. 70 процента от тях са били в страната за по-малко от четири години.

Андреас Ете от Института за демографски проучвания казва пред ФАЦ, че по-малко от една трета от напускащите Германия са германски граждани. Често пъти става дума и за хора, които само временно заминават за чужбина - например студенти, които карат семестър в чуждестранни университети, или професионалисти, които получават трудов договор в друга страна. Според Ете повечето германци, които поемат по света, предварително са решили, че един ден ще се върнат у дома. Така че не може да става и дума за "изтичане на мозъци" - това е обичайното състояние на подвижния международен трудов пазар, смята Ете.

В определени сектори обаче изтичането на квалифицирани специалисти осезаемо се усеща. Това важи особено за лекарите, много от които си тръгнаха в годините на пандемията: през 2022 година близо 2300 лекари, както германци, така и чужденци, напуснаха страната. Подобно е положението в областта на научните изследвания - германските университети просто не могат да плащат на топ-учените онези заплати, които те биха получавали в САЩ например. При академичните кадри роля играят и закостенелите структури за кариерно развитие и заплащане - пак за разлика от по-гъвкавата система в САЩ.

Трайно напускащите определено ще липсват на Германия, независимо от паспорта в джоба им. ФАЦ припомня, че на страната годишно ѝ трябват по 400 000 нови мигранти, за да реши проблемите на трудовия пазар. При това в случая става дума за т.нар. нетна миграция. Тоест, ако страната напускат 1,2 милиона души, трябва да пристигнат 1,6 милиона, за да се получи този плюс от 400 000 души. В тази връзка ФАЦ пише, че през 2022 година в Германия са пристигнали рекорден брой мигранти поради войната на Русия срещу Украйна (над 40% от мигрантите са пристигнали именно от Украйна), но иначе числото 400 000 нови заселници годишно не е постижимо: за следващите години Федералната статистическа служба очаква не повече от 290 000 души нетна миграция годишно.

Докладът за миграцията показва, че от Германия си тръгват не толкова пенсионери, които искат на старини да живеят на по-топло и по-евтино, колкото хора в активна трудова възраст. А за германския трудов пазар определено е проблем, че напускат толкова много квалифицирани кадри. Пред ФАЦ Юлия Косякова от Института за изследвания на професиите и трудовия пазар изразява мнението, че много от тези хора са имали добри шансове в Германия, но нещо им е попречило да останат в страната. Една пета от чужденците, които напускат Германия, посочват като причина проблеми с интеграцията, 8% са били недоволни от условията на труд, останалите не са успели да се справят с немския език или пък са си намерили по-добре платена работа другаде. Последното се отнася например за шофьорите на камиони, които напоследък получават по-добри пари във Великобритания.

Германците, които напускат родината си

При германците, които напускат страната трайно или за дълго време, обикновено става дума за пенсионери, за специалисти, които получават по-добри оферти в други страни, или за хора, преселващи се по семейни причини. Агенция ДПА съобщава, че най-много са германските преселници в Швейцария - над 311 000 през 2022 година. В Австрия са се преселили 216 000 германци, а в Испания - 142 000. Причините са обясними: в Испания е топло и привлекателно за пенсионерите, а в съседните Австрия и Швейцария се говори немски. И още нещо. ФАЦ цитира германци, преместили се в Швейцария, с едно простичко съобщение: "Преместихме се в Швейцария, за да печелим повече пари".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg