EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

12 български фирми в топ 100 на ЮИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12 български фирми в топ 100 на ЮИЕ

mail06:15 | 09.11.2020прегледи 1097 коментарикоментари 0


България влиза с дванадесет компании в тринадесетата поредна годишната класация на стоте най-големите компании по общ приход за 2019 година  за Югоизточна Европа – TOP 100 SEE, изготвена от  агенцията за бизнес информация SeeNews. Класацията включва компании от Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Северна Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия.

Анализът на SeeNews показва, че ръстът на приходите на стоте най-големи компании в Югоизточна Европа през 2019 г. се забавя силно, до едва 2.3%, а печалбите им падат. За сравнение, предходните години той е двуцифрен – съответно с 11% през 2018 и 13% през 2017. Причина за това е бавното икономическо възстановяване на ЕС, основният търговски партньор на региона, и ниските цени на петрола на световните пазари. Въпреки това, общите приходи на стоте най-големи компании в региона достигат нов исторически рекорд от 129.3 млрд. евро (150,4 млрд. долара) през 2019 г.

Същевременно печалбата на най-големи 100 компании в региона през 2019 г. е спаднала до общо 4,7 милиарда евро от 5,7 милиарда евро за същия период в предходната година.

Румънската Automobile Dacia,(подразделение на френския Renault), запазва лидерството си в класацията за шеста поредна година.

"Лукойл Нефтохим Бургас“ е единствената българска компания, която попада в класацията на десетте най-големи по оборот компании в региона и заема пето място.

Останалите единадесет български компании, които влизат в класацията са: „Лукойл България“ ЕООД (22-ро място), „Националната Електрическа Компания“ ЕАД (28-мо място),  „Астра Биоплант“ ЕООД (44-то място), „Сакса“ ЕООД (49-то място), „Кауфланд България ЕООД енд Ко КД“ (61-во място), „Булгаргаз“ ЕАД (78-мо място), АЕЦ „Козлодуй” ЕАД (82-ро място), „Експрес логистика и дистрибуция“ ЕООД (88-мо място), „БиЕй Глас България“ АД (98-мо място) и „ЛИДЛ България ЕООД & Ко. КД“ (99-мо място.)

По отношение участието на икономическите сектори – петролната и газовата индустрия и  търговията на едро и дребно са представени с по 25 компании в класацията, електроенергийният – с 10, автомобилният – с  8, плюс 4 компании производители на гуми, които попадат в сегмента на каучуковата продукция. Металопроизводството участва в класацията с 3 компании,  а селскостопанският сектор с 4.

Изненадата в тазгодишното издание на класацията TOP 100 SEE е фармацевтичният сектор. Той е представен с 3 компании в класацията, но те успяват да отчетат 15% възвръщаемост на приходите, която е най-високата по отделните сектори.

Внимание заслужава и фактът, че за първи път откакто SeeNews започна да съставя класацията си за най-големите компании в Югоизточна Европа, броят на търговците на едро и дребно е равен на този на петролните и газовите компании – 25.

Освен 100-те най-големи компании по обороти в региона, класацията на SEE включва и стоте най-големи банки по общи активи и стоте най-големите застрахователи по брутно записани премии в Югоизточна Европа.

Използваните данни при изготвяне на класацията са от национални търговски регистри, фондови борси, правителствени и корпоративни уеб сайтове, отраслови регулаторни органи, локални бизнес информационни доставчици, както и със съдействието на самите компании.

Освен основните три класации, TOP 100 SEE включва допълнителни класации, отразяващи както позиционирането през 2019 година, така и през последното десетилетие на най- печелившите и динамични компании, тези с най-голяма загуба, най-успешните индустрии и компаниите с най-голям приход на глава от населението. В изданието присъстват още интервюта с представители на водещи компании, както и анализи на най-бързо развиващите се индустрии, сред които с Галина Винчелете, регионален директор за страните от ЕС в Световната банка, Жужана Харгитай, ръководителката на ЕБВР за Западните балкани и др.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg