EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

11% от заетите в земеделието с осигуровки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

11% от заетите в земеделието с осигуровки

mail08:45 | 11.07.2013прегледи 787 коментарикоментари 0


Едва 11 на сто от общо заетите в отрасъл земеделие (738 634 души) участват в осигурителната система у нас. Минималният праг за осигуряване на земеделските производители и тютюнопроизводители в момента е 240 лв. Осигуряването върху такъв доход не им гарантира и минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, независимо че държавата им го гарантира при пенсиониране. Това стана известно на транснационална конференция за корпоративната социална отговорност за по-добро земеделие и качествена заетост в отрасъла.
Въпреки сериозното подпомагане от над 7 милиарда лева за българското земеделие с европейски средства, национални схеми и доплащания в периода след 2007 г., секторът не успя да преодолее основните си структурни недостатъци и това не доведе до никакво отражение върху заетостта и доходите на работещите в него, отчетоха от Федерацията на независимите синдикати от земеделието.
В този специфичен отрасъл повечето работници работят на временен трудов договор - в зависимост от кампанийната работа. Те представляват голям процент от сезонните работници в сектора.
Статистиката сочи, че в селските райони живеят 2,848 млн.души, което представлява 39 на сто от населението на страната. Общо 231 селски общини са обект на подпомагане по Програмата за развитие на селските райони. Основният проблем в селските райони е високото ниво на дългосрочната безработица. Независимо от това, е изключително трудно намирането на квалифицирани работници от страна на предприемачите в тези райони, като основна причина е влошаване на качеството на работната сила в селските райони поради влошаване на образователната и възрастовата структура на населението.
Средната работна заплата в отрасъла е до 77 на сто по-ниска спрямо останалите сектори. Спадът в производителността на труда достига до 30,2 на сто от средната производителност на труда. От ФНСЗ предложиха становище за преразглеждане осигурителния режим на сезонните работници за риска "безработица" в отрасъл "Земеделие". Освен това от федерацията настояват за изграждане
на единна система за регистриране и отчитане на всички заети в селското стопанство на пълен работен ден, изцяло занимаващи се със земеделска дейност и тези, които са сезонни работници. Наблюденията от приложимостта на механизмите на ОСП - подпомагането с директни плащания в изминалите четири години показват, че 78 на сто от финансовите средства се усвояват от едва 3,4 на сто от земеделските производители, а дребните земеделски производители - зеленчукопроизводители, животновъди, картофопроизводители и пр., които представляват голяма част от производителите, са оставени на втори план и се лишават от полагащите им се достойни средства. Диференциацията между едрите и дребни стопанства задълбочава и двуполюсният модел на земеделските структури, който става все по-ясно изразен, отчетоха още от синдикатите. Според тях тези данни показват, че са необходими сериозни промени, които да са пряко свързани със заетостта, доходите и стимулите за участие в задължителното социално и здравно осигуряване.
 

Източник:БТА


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg