EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

11 месеца преди цифровизацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

11 месеца преди цифровизацията

mail09:45 | 04.10.2012прегледи 1026 коментарикоментари 0


На 1 септември 2013 година аналоговият сигнал ще спре окончателно и ще се премине към цифров. 6 месеца преди тази дата ще има едновременно и аналогово, и цифрово излъчване. Стартът беше отлаган неколкократно, но сега срокът е окончателен, в противен случай България ще бъде принудена да плати глоби. Освен това, в случай на отлагане, честотната политика в страната и около нея ще бъде трудна, защото всички съседни държави ще са въвели цифровизацията.
11 месеца преди същинския преход ще стане ясно каква е готовността на страната ни за дигитализацията. Лицензираните досега програми за цифрово разпространение са 27. За да се приема новият сигнал, по-старите телевизори ще имат нужда от монтирането на специални сетъп бокс устройства.
Ефектът от цифровизацията ще бъде по-добро използване на наличните честоти и по-добро качество и разнообразие на програмите. По време на дискусия, организирана от СЕМ, Валтер Бернер, технически директор на медийния съвет в Баден-Вюртемберг и експерт по цифровизация, изтъкна предимствата й. Зрителят ще може да приема много повече програми. Дигиталната телевизия носи предимства и за тези, които разпространяват сигнала – т.нар. мултиплекси, защото ще има нужда от много по-малко предаватели, особено в планински региони, посочи Бернер. За държавата също ще има предимства, защото чрез дигитализацията ще се освободят честоти, които могат да бъдат пуснати на пазара. В дългосрочен план цифровизацията е една добра инвестиция, която се изплаща, каза още той.
Промяната ще се усети най-вече при хората от малките населени места, които имат по-стари телевизори и затова те трябва да бъдат информирани какво е необходимо да направят, за да не останат без телевизия, е становището на Мария Стоянова от СЕМ.
Това са хората, които нямат възможност да си плащат таксите за кабел или сателит или които изобщо нямат достъп в своето населено място до кабелна или сателитна телевизия. Ако телевизорите са много стари, трябва да се снабдят с т.нар. сетъп боксове – устройства, които трябва да включат към телевизора си, за да могат да примат дигитална телевизия. Устройствата вече са на пазара, струват от 50 до 100 лв. МТИТС е предвидила средства за онези, които са в най-тежко социално положение, те ще могат да се снабдят безплатно с тези устройства.
Само 14% от българите знаят какво е цифровизация, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на дискусията, цитирайки данни от проучване, проведено през месец март. Той добави, че след като спре аналоговият сигнал ще има места, където няма да има телевизия, затова е необходима широка информационна кампания. Технологиите са важни, но по-важно е съдържанието, заключи президентът./БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg