EUR 1.9558
USD 1.9774
CHF 2.0025
GBP 2.2410
CNY 2.7788
you tube
mobile version

11 000 международни санкции срещу Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

11 000 международни санкции срещу Русия

mail13:35 | 16.08.2022прегледи 1596 коментарикоментари 0


Икономиката на Русия се сви през второто тримесечие, а експертите са разделени в мненията си дали страната ще може да устои на натиска на международните санкции в дългосрочен план, пише Си Ен Би Си в обобщение по темата.

Руската икономика е намаляла с 4 на сто на годишна база през тримесечието от април до юни. Това все пак е по-малко от прогнозирания от анализатори спад с 5 на сто. Руската централна банка очаква брутният вътрешен продукт да задълбочи свиването си през идните тримесечия, достигайки най-ниско ниво през първото полугодие на следващата година.

Москва се бори да прекалибрира икономиката си заради санкциите, наложени й от Запада в отговор на войната в Украйна, която наруши търговията и почти изолира Русия от глобалната финансова система.

"Има признаци на стабилизиране в много сектори през последните един-два месеца, но ние не очакваме спадът (на руската икономика) да достигне дъно преди второто тримесечие на 2023 г.", каза Лиъм Пийч, старши икономист на консултантската компания "Кепитъл икономикс" (Capital Economics). Смятаме, че след това, в най-добрия случай, икономиката ще изпадне в стагнация, добави той.

Непосредственото въздействие на санкциите беше смекчено от бързите действия на Руската централна банка, въвела мерки за капиталов контрол и рязко повишаване на лихвените проценти. Мерките стабилизираха вътрешните пазари и дори накараха рублата да се превърне в една от най-добре представящите се валути в света от началото на годината. Впоследствие мерките за фискално стимулиране и значителните намаления на лихвите също влязоха в сила, притъпявайки краткосрочното въздействие на санкциите. 

В края на миналия месец централната банка намали със 150 базисни пункта (1,5 на сто) основната лихва до 8 на сто, което бе петото й поредно намаление, откакто започна кризисното покачване в края на февруари, когато достигна до 20 на сто.

Спадът на БВП можеше да бъде много по-голям, но централната банка предприе незабавни мерки, за да предотврати финансова криза. Също така изглежда, че устойчивостта на енергийния сектор е смекчила въздействието на западните санкции, каза още Пийч.

По думите му през третото тримесечие вероятно икономиката на Русия също ще намалее, макар и с по-малко от второто тримесечие.

Въпреки това много икономисти смятат, че дългосрочните икономически щети за Русия са много по-сериозни, тъй като напускането на компании и хора от страната постепенно забавя икономическата активност.

Междувременно санкциите засегнаха силно някои области на икономиката, като промишленото производство спадна с 4 на сто на тримесечна база, а производството в сектори, зависими от вноса, се сви с повече от 10 на сто.

Потребителското търсене също рязко отслабна. Продажбите на дребно намаляха с 11 на сто спрямо предходното тримесечие след като през март понесоха инфлационен шок. На този фон потребителското доверие се срина и паричните условия се затегнаха.

Икономиката все още е изправена пред сериозни затруднения, включително ограничен достъп до западни технологии и задаваща се забрана за предоставяне на застрахователни услуги при превоз на руски петрол. Това би довело до спад на добива му с 10 на сто през следващата година, според експертите на "Кепитъл икономикс".

Към момента са въведени над 11 000 международни санкции срещу Русия, припомня Си Ен Би Си.

"Въпреки натиска на санкциите и прогнозите на наблюдатели, икономиката на Русия не се е сринала, въпреки че е изправена пред свиване с 5-6 на сто тази година. Тя вероятно ще изпадне в някаква форма на икономическа или финансова криза, заяви Крис Уифър, главен изпълнителен директор на базираната в Москва консултантската компания "Макро-Адвайзъри" (Macro-Advisory).

Според него руската икономика обаче е изправена пред от 5 до 7 тримесечия на нисък едноцифрен спад, както и дълъг списък от предизвикателства, които могат да поддържат растежа близо до стагнация в продължение на много години.

По изчисления на "Макро-Адвайзъри" руската държава представлява повече от 60 на сто от целия БВП, докато на малките и средните се падат по-малко от 25 на сто. Този дисбаланс ограничава растежа в нормални времена, но също така изолира икономиката по време на криза, добави Уифър.

След рязък спад през март и април, през май бизнес доверието се върна към дългосрочните си средни стойности, както за промишленото производство, така и за услугите.

Това е в контраст с "катастрофалния" удар, прогнозиран от проучване на университета Йейл в САЩ, публикувано миналия месец, което анализира данни за потребителите, търговията и корабоплаването. Авторите на изследването твърдят, че санкциите и напускането на повече от 1000 глобални компании "парализират" руската икономика.

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg