EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10.88 % повишение на цената на природния газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10.88 % повишение на цената на природния газ

mail17:51 | 29.03.2010прегледи 709 коментарикоментари 0


ДКЕВР реши цената на природния газ да се повиши с 10,88 процента от 1 април, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/.Решението бе взето днес на закрито заседание на комисията.
Пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев съобщи, че  има възможност министърът на икономиката, енергетиката и туризма да постанови по-ниска цена от пределната, определена от комисията, и тогава цените на парното отопление и на топлата вода ще се увеличат по-малко.
Членовете на ДКЕВР ще решат какво да бъде повишението на цената на топлинната енергия на закрито заседание на 31 март, сряда.
Подходът, който предприехме при утвърждаването на цените на природния газ, беше силно рестриктивен към "Булгаргаз" както по отношение на количествата газ, с които те ще работят, както и по отношение на надбавката, която се полага на газовото дружество, посочи Семерджиев. Според наредбата за ценообразуване на "Булгаргаз" се полага надценка до 2 процента, а ДКЕВР я е намалила до 1,25 на сто, информира председателят на регулатора.
Семерджиев обяви, че от ДКЕВР очакват действията на министъра на икономиката, енергетиката и туризма, който има правомощия като принципал на Българския енергиен холдинг и на "Булгаргаз" като част от холдинга, да наложи цени на синьото гориво цени, по-ниски от пределните, допуснати от ДКЕВР. Семерджиев добави, че в момента, в който министърът постанови цената, по която ще продава "Булгаргаз", ДКЕВР ще определи и окончателните цени на топлинната енергия за отделните топлофикационни дружества. Нашето решение може да бъде взето до 31 март, обясни Семерджиев.
Ако министърът реши да бъде прилагана по-ниска цена на природния газ от пределната, той трябва в същата заповед да определи и конкретния механизъм за компенсиране на "Булгаргаз", коментира председателят на ДКЕВР.
В отговор на въпрос дали задържането на цената на газа сега няма да означава по-голям скок в края на годината, Семерджиев каза, че в момента е рано да говори за бъдещи скокове на цените. Факторите, които влияят върху цените на газа, са котировките на горивата на световните пазари и курса на долара и тези два фактора имат негативно развитие по отношение на цената, коментира Семерджиев. Не трябва да се изключва вероятността от нови повишения на цените, но в сегашния момент е много важно да се успокоят потребителите на природен газ, заяви той. Семерджиев увери, че ще се търсят механизми за плавно повишение на цените.
Председателят на ДКЕВР каза, че в комисията са били направени анализи как ще се отрази на топлофикационните дружества увеличение на цената на газа само с 5 процента и доколко това увеличение трябва да се отчете като съществено за повишение на цените на топлинната енергия. Семерджиев обясни, че при вземане на решение за цените на парното отопление комисията ще избира между два варианта - да се увеличат цените с около 3 процента или изобщо да не се увеличават, като при вариант да не се правят корекции, част от тежестта на кризата ще трябва да се прехвърли върху топлофикационните дружества. Много е важен въпросът как те могат да понесат това, посочи Семерджиев. Добрата новина е, че все пак навлизаме в сезон, когато топлинната енергия ще се ползва по-малко, така че минимално повишение няма да се отрази на потребителите, добави той.
На по-големите топлофикации като софийската отражението на цената на газа върху приходите ще е най-съществено и предстои решение на комисията по този въпрос, заяви Семерджиев. БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg