EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1000 евро дневен бакшиш за митничар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1000 евро дневен бакшиш за митничар

mail11:15 | 04.10.2010прегледи 1500 коментарикоментари 0


1000 евро бакшиш изкарва за ден шеф на смяна в митниците. Парите за началниците са с пъти повече. Срещу рушвета камиони минават без проверка или пък документите се оформят "по желание на клиента".
Скандалната тарифа, която дори кризата не е успяла да подбие, бе разкрита пред в. "Стандарт" от хора в системата на митниците. 500 лв. вдигат бариерата на ГКПП Гюешево и ГКПП Златарево, за да преминат без проверка микробуси със зеленчуци от Македония. Ценоразписът на митничарите беше разказан за в. Стандарт от хора, които работят в системата. Микробусите с контрабандни зеленчуци от Македония се отправят към зеленчуковата борса в столичния квартал "Слатина" или към борсите в по-малките градове на страната. Това, че са внесени в страната, без да се плащат налози, позволява зеленчуците да се продават на по-ниски цени от продукцията на българските земеделски производители.
Влизащите в страната ТИР-ове с турски и китайски дрехи, маратонки и аксесоари пък дават по 300 лв., за да бъдат пропуснати на граничните пунктове без проверки. След това камионите с турски стоки се отправят към митниците в Кремиковци или Свиленград за окончателно оформяне на документите и плащане на мита и ДДС. Тарифата на вътрешната митница, за да се спестят дължимите налози, е 3500 лв. Срещу тази цена може да се обяви по-малко количество от реално внесените стоки, да се занижи фактурната им стойност или стоките да се обмитят с по-ниско тарифно число. Ако обаче се внасят маркови дрехи, тарифата на митничарите скача двойно и става 5-7 хил. лв. Стоките от Китай най-често идват по две направления - от пристанищата в Солун и във Варна. Ако стоката е разтоварена в Солун, влиза в страната през ГКПП Кулата и най-често се обмитява в Свиленград. Тарифите на митничарите за внос за китайски и турски стоки са едни и същи.
Парите за безпрепятствено преминаване на камионите се събират от бивши митничари и след това се разпределят по цялата верига. Митничарите на бариерата предварително знаят кой камион ще мине по време на тяхната смяна и не трябва да го проверяват. Самото предаване на парите почти никога не става на самия ГКПП, защото схемата може да бъде засечена, особено след като полицията направи акции срещу корумпирани митничари.
Шефът на смяна за 12-часово дежурство изкарва по около 1000 евро. Парите за началниците му са още по-големи. Шеф на гранична митница взима по 2000 евро на смяна, а шефовете на митници във вътрешността на страната си докарват извън заплатата по 30-40 хил. лв. на месец. Във вътрешните митници се взимат "бакшиши" не само за вноса, но често и за оформяне на документи за износ. Фиктивният износ е класическа схема за точене на ДДС и акцизи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg