EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

100 млрд. евро за развитие на Дунавския регион

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100 млрд. евро за развитие на Дунавския регион

mail11:01 | 10.05.2010прегледи 668 коментарикоментари 0


Около 100 млрд. евро са наличните средства, отделени за развитието на Дунавската стратегия в Европа. Това заяви на пресконференция в Русе европейският комисар по регионална политика Йоханес Хан, цитиран от радио Фокус – Велико Търново. Йоханес Хан заяви, че реката е огромна възможност за транспорт, като към момента се използват само от 3 до 6 % от този капацитет. „Ние ще се опитаме да го увеличим.
За дълги разстояния водният транспорт е 100 пъти по-евтин от останалите видове транспорт – затова ще бъде една от най-важните теми на настоящата конференция днес”, заяви еврокомисарят. Той посочи, че Дунавската стратегия цели изграждане не само на транспортния, но и на административния капацитет. В нея са включени 14 държави – осем, от които са държави-членки на Европейския съюз (ЕС). „Това означава, че не само хората ще са сближени, но ще има и обмен и опит на изграждане на административен капацитет. Този макрорегионален подход означава, че тези 14 държави обхващат няколко региона и ще работят заедно в няколко области”, каза още Хан. Той посочи, че на разположение са значителни средства по структурните фондове, като за периода от 2007 до 2013 г. те са около 100 млрд. евро. Голяма част от тези средства са заделени по програми за сътрудничество по региона, каза още еврокомисарят. Европейският комисар по регионална политика подчерта още, че ефектът от тези пари може да бъде много по-висок, ако те се използват за една и съща цел, а не разпокъсано. „Вие знаете, че ако искате да изградите един мост на река Дунав, трябва и партньорите от двете държави да се съгласуват по детайлите. Европейската стратегия за добросъседство е именно това – изграждането на мостове”, заяви Йоханес Хан.
Дунавската стратегия на ЕС е инициатива на ЕК, която стартира през 2010 г. Тя представлява план за развитието на най-големия, но и един от най-изостаналите региони в Европа. Дунавският регион заема 20 процента от площта на ЕС и в него живеят над 200 милиона души. Стратегията цели икономическо сближаване на географски свързаните чрез р. Дунав селища чрез еврофинансиране.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg