EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

100 млрд. евро за Испания- коментарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100 млрд. евро за Испания- коментарите

mail13:15 | 11.06.2012прегледи 282 коментарикоментари 0


Решението на финансовите министри от еврозоната да помогнат на Испания да укрепи своя финансов сектор е победа на общата валута. "Победи доверието в еврото", заяви испанският премиер Мариано Рахой. По думите му, реформите на неговото правителство са предотвратили нуждата от спасителна програма за държавата. Испанският премиер говори след като Мадрид успя да си осигури финансова помощ от страните от еврозоната на стойност 100 млрд. евро. "Ако не бяхме предприели това, което направихме през последните пет месеца, вчерашното предложение щеше да се отнася до спасителен заем за кралство Испания", каза Мариано Рахой.
Искането на Мадрид на финансова помощ от еврозоната вреди на авторитета на Испания и може да доведе до нови съкращения на държавните разходи, включително за социални нужди. Това е мнението на лидера на социалистите Алфредо Перес Рубалкаба, цитиран от ИТАР-ТАСС. Освен това "кредитите ще бъдат предоставени на испанските банки, но за тях ще гарантира държавата - тоест всички граждани на Испания", подчерта той. "Затова е необходимо да се създаде парламентарна комисия за контрол над употребата на предоставените кредити, така че банките да ги върнат на държавата с лихви, така че да се помогне на действително нуждаещите се - малките и средни предприятия, както и гражданите, задъхващи се под натиска на ипотечните кредити - а не на онези, които са виновни че испанската банкова система се е озовала на ръба на срива", предложи опозиционният лидер. "Освен това трябва да се гарантира, че предоставените кредити ще допринасят за икономическия растеж, без който е невъзможно да се преодолее икономическата криза", изтъкна Рубалкаба. След новината, че испанското правителство се е обърнало към Еврогрупата за финансова помощ за рекапитализирането на банките на централния площад в Мадрид, Пуерта дел сол, се събраха неколкостотин души, скандиращи: "Това не е помощ, а грабеж".
В Лондон британският министър на външните работи Уилям Хейг приветства споразумението в еврозоната за рекапитализиране на испанските банки, припомняйки, че Великобритания не престава да призовава за "решителни мерки" от страна на еврозоната, предаде AFP. В интервю пред частния канал Sky News той подчерта, че британското правителство е предвидило спешни планове в помощ на много британски граждани, повечето пенсионери, живеещи в Испания.
Шведският министър на финансите Андерс Борг изрази очакване, че спешната помощ за Испания би трябвало да успокои пазарите, но че неяснотата в еврозоната продължава и цялото внимание е насочено към гръцките избори на 17 юни.
"Помощта за Испания "е добро решение, но ще трябват и други" за възстановяване на растежа, отбеляза френският премиер Жан-Марк Еро.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4190