EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

100 млн.лв. загуба от закриване на free shop

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100 млн.лв. загуба от закриване на free shop

mail16:06 | 27.10.2010прегледи 1481 коментарикоментари 0


Безмитната търговия у нас трябва да бъде възстановена, тя носи на държавата печалба от над 100 милиона лева, заяви Радостин Генов, председател на Асоциацията за безмитна търговия.
Заключението на европейския омбудсман Никифорос Диамандурос по жалба на Българската асоциация за безмитна търговия е, че ЕК трябва да признае, че комисията е подвела обществеността за състоянието на безмитната търговия в България. По думите на Генов според решението на омбудсмана данните в доклада за състоянието на бизнеса са "некоректни, изопачаващи и
подвеждащи". Въз основа на този доклад и по препоръка на Брюксел през 2008 година България затвори безмитните си магазини, посочи председателят на асоциацията.
Безмитната търговия носи печалби от около 65 млн. лв. от мито, акциз и ДДС и още 30 млн. лв. под формата на корпоративни данъци, обясни Генов. За работещите в системата на безмитната търговия по наши изчисления се изразходват 18 млн. лв. под формата на работни заплати. Генов настоя правителството да стане инициатор на законодателни промени, с които да възстанови безмитната търговия.
Той предложи бюджетната комисия в парламента да разгледа законопроект за възстановяване на безмитните обекти по начина им на функциониране към датата на закриването им - 9 юли 2008 година. Предлагаме още държавата да взема вместо 2%, 4% от оборота на безмитната търговия, като бъде разписано, че тези пари - 12 млн. лв., ще са за поддръжката на граничните контролно-пропускателни пунктове в страната.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg