EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 "щастливи" общини с 720 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 "щастливи" общини с 720 млн. лв.

mail15:30 | 17.02.2012прегледи 872 коментарикоментари 0


Десет големи общини с общо население над един милион души получиха договорите за изграждане на нови пречиствателни станции, водопроводи и канализация. Шестстотин милиона лева от оперативна програма "Околна среда" и още 120 милиона лева от бюджета се осигуряват за подобряване на водния сектор. Премиерът Бойко Борисов връчи на кметовете договорите, като обеща и по-ниски сметки за вода.
Най-много пари получава Община Пловдив - 145 милиона лева, с които ще изгради и най-модерната пречиствателна станция в България с когенерация. Добрич получава 115 милиона лева и до края на 2014 г. трябва да намали загубите по водопроводната мрежа, които в момента са над 80 процента. Премиерът Бойко Борисов е доволен от ефекта, който ще се постигне, включително и от това, че ще се намалят сметките за вода на хората.
Осемдесет процента загуба на вода, всичко това отива на водомера на хората, което е сигурно 50-60 процента теч, двойно повече плащат хората за това, което са изразходили. Всичко това отива на водомерите. Средно общините ще финансират с около три процента максимум като и те са подсигурили, заедно с нас, Европейската инвестиционна банка да им даде много нисколихвен кредит за да могат да участват с това кофинансиране. Сто и двайсет милиона са от бюджета на държавата и другите са около половин милиард от ЕС, посочи Борисов. За екологията също ще има сериозен ефект от инвестицията, подчерта министър Нона Караджова.
На година това са над 150 милиона кубични метра по-малко замърсени води в реките на България, по-чиста природа, по-чисти реки и по-чисто море. Петстотин и двайсет километра водопроводна и канализационна мрежа ще бъдат изградени и реконструирани. Над един милион души ще се възползват от тази инвестиция, която иначе би била абсолютно непосилно да бъде осъществена чрез такси и цени на услугата водоснабдяване и канализация.
Премиерът Бойко Борисов обаче постави условие към кметовете - 100 % прозрачни конкурси в процеса на усвояване на парите.
Източник: БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg