EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

10 цитата на Кисинджър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 цитата на Кисинджър

mail17:32 | 18.02.2016прегледи 5183 коментарикоментари 0


10 от най-ужасните цитати от изказвания на бившия държавен секретар на САЩ и носител на Нобеловата награда за мир Хенри Кисинджър:

1.За съветските евреи: „Емиграцията на евреите от Съветския Съюз не влизат сред задачите на американската политика. Ако в Съветския Съюз изпращат евреите в газови камери, това няма да е проблем на Америка. Вероятно, това ще е хуманитарен проблем“. Откъс от разговор между президента Ричард Никсън и Хенри Кисинджър от март 1973 г.

2.За бомбардировките над Камбоджа: „[Никсън] е за масирани бомбардировки на Камбоджа и нищо не иска да чуе. Това е заповед, тя трябва да се изпълни. Всичко, което лети или всичко, което мърда“. Телефонен разговор между Хенри Кисинджър и генерал Александър Хейг от 9 декември 1970 г.

3.За бомбардировките над Виетнам: „Това е вълна от самолети – една след друга. Те не могат да видят В-52, а тези бомбардировачи са хвърлили милион фунта бомби... Готов съм да споря, ние там имаме повече самолети на ден, отколкото при [Линдън] Джонсън за месец... Всеки самолет носи десетократно повече бомби, отколкото самолетите по време на Втората световна“. Откъс от разговор между президента Ричард Никсън и Хенри Кисинджър от 15 април 1972 г.

4.За червените кхмери: „Колко души той /министърът на външните работи на Червените кхмери Йенг Сари/ е убил? Десетки хиляди? Кажете на камбоджанците /т.е. на Червените кхмери/, че ние ще сме приятели. Те са кръвожадни кучи синове, но това не ни пречи. Ние сме готови да установим контакт с тях. Съобщете им за това, но не им предавайте казаното малко по-горе“. Среща с министъра на външните работи на Тайланд на 26 ноември 1975 г.

5.За Дан Елсбърг, американски военен анализатор, предал на пресата таен сборник с документи за Виетнамската война: „Защото този кучи син... а аз добре го познавам ... и съм убеден, че той крие още някаква информация, която пази за съда. Примери за американските военни престъпления, които са го подтикнали към това... Това е в стилът му, защото той е мръсен кучи син“. Запис от Овалния кабинет от 27 юли 1971 г.

6.За Робърт Макнамара, министър на отбраната по време на Виетнамската война: „Бедничкият... Той все още се бие в гърдите и се разкайва?“

7.За убийствата: „Това е безумие и национално унижение – да се приема закон, който ще забрани на президента да издава заповеди за убийства“. Изказване на заседание на Съвета за национална сигурност, 1975 г.

8.За Чили: „Не разбирам, защо ние трябва да стоим и да гледаме, как страната се срива към комунизъм заради безотговорността на нейното население. Този въпрос е прекалено важен за чилийските избиратели, за да им позволим да вземат самостоятелни решения“.

9.За незаконното и противоконституционното: „Незаконните ще ги правим веднага, за противоконституционните ни е необходимо малко повече време“. По време на среща с турския външен министър Мелих Есенбел в Анкара, 10 март 1975 г.

10.За самия себе си: „Американците харесват самотния каубой... който влиза в града или селото – и има само кон и нищо повече... На мен много ми подхожда този забележителен романтичен образ, защото самотата винаги е била част от моя стил, моят метод, ако искате“. Интервю с Ориана Фалачи, дадено през 1972 г. /БГНЕС, Фред Бранфмън, „Salon” .


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg